Heger szerint Ausztria kulcsfontosságú partner, és reméli a jószomszédi viszony erősödését

Heger szerint Ausztria kulcsfontosságú partner, és reméli a jószomszédi viszony erősödését

Sebastian Kurz osztrák kancellár reményét fejezte ki Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek kedden, hogy a koronavírus-járvány legyőzése után a kétoldalú osztrák-szlovák gazdasági kapcsolatok „gyorsan visszatalálnak a válság előtti szintre és volumenre”.

Az osztrák kormányfő Bécsben fogadta a hivatalába egy hónappal ezelőtt beiktatott Hegert.
A tanácskozás után tartott közös sajtótájékoztatón Kurz kiemelte a két ország közötti hagyományosan jó gazdasági kapcsolatokat, megemlítette kétezer osztrák vállalat szlovákiai jelenlétét, és szólt az ingázók helyzetéről is.

Kijelentette, hogy mindkét országban csökkenő tendenciát mutatnak a járványügyi mutatók, és jól halad az oltási kampány.

Hozzátette, hogy amennyiben belátható időn belül nem születik közös európai megoldás, elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákiával bilaterális egyezmény keretein belül könnyítsék meg a két ország közötti személy- és áruforgalmat.

Hírdetés

Heger „kulcsfontoságú partnernek” nevezte Ausztriát, és hangoztatta, hogy a jószomszédi kapcsolat további erősödését várja. Kiemelte, hogy Ausztria 6,6 milliárd euróval már jelenleg is a harmadik legnagyobb befektető Szlovákiában.

Üdvözölte, hogy az úgynevezett zöld útlevél tekintetében mindkét ország a közös uniós megoldás híve, és hozzátette, hogy együttesen a minden tagállamra érvényes, kompatibilis utazási szabályozást fogják támogatni.

Heger egyúttal meghívta Sebastian Kurz kancellárt Szlovákiába, és reményét fejezte ki, hogy erre mihamarabb sor kerül, hiszen hivatalban lévő osztrák kancellár 2014 óta nem járt országában.

A szlovák kormányfő Bécsben találkozik Alexander Van der Bellen köztársasági elnökkel is.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »