Heger mérhetetlenül nagyra becsüli a bizalmat

Heger mérhetetlenül nagyra becsüli a bizalmat

Igor Matovič szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Matovič bejelentését kedvezően fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó többi pártok, legfőképp a lemondását leghangosabban követelő Richard Sulík vezette liberális SaS párt, amely a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban, illetve a Za ľudí párt, amelynek elnöke, Veronika Remišová

Igor Matovič egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült. A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott, részben különböző elképzelései miatt vált feszültté a helyzet, ami tovább mérgesedett, miután a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Hírdetés

Matovič vasárnapi bejelentésével azonos időben elmondta: a kormánytisztségek cseréjére tett javaslatát már bemutatta pártja, a középutas OĽaNO elnökségének. Matovič bejelentésére reagálva – az ugyancsak az OĽaNO által jelölt pénzügyminiszter –

Matovič bejelentésére az SaS jelezte: értékelik Igor Matovič lépését, „elfogadják az ajánlatot” és hajlandóak visszatérni a kormányba. A Za ľudí párt elnöke, Veronika Remišová nagyra értékelte Matovič lépését és úgy vélekedett: a döntés egy jelentős lépés abba az irányba, hogy alapvető javulás álljon be a koalíción belüli együttműködés terén.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártja – amely korábban nem követelte a kormányfő távozását –, a jobbközép Sme rodina párt elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte Igor Matovič lépését. Reményét fejezte ki, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben megismétlődne, akkor az ő pártja lép ki a koalícióból.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »