Heger megfelelőnek nevezte az Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi megállapodást

Heger megfelelőnek nevezte az Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi megállapodást

Az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi megállapodás az európai biztonságpolitika és a szlovák védekezőképesség megerősítése felé tett felelős lépés. Ezt Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő jelentette ki, miután hétfőn Zuzana Čaputová államfővel és Boris Kollárral (Sme rodina), a parlament elnökével találkozott. Hozzátette: azzal az egyértelmű céllal érkezett a találkozóra, hogy nyíltan kiálljon a szerződés aláírása mellett.

„Ezt a szerződést már 23 ország aláírta, beleértve a keleti határvidék összes államát, így Magyarországot és Lengyelországot is. Meggyőződésem, hogy ez a helyes lépés a védelmünk megerősítése érdekében” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hírdetés

A kormány szerdán megszavazta a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást (DCA). A dokumentumot – amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Konyha (Malacky-Kuchyňa) és a Szliács katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is – annak aláírása után még jóvá kell hagynia az SZK Nemzeti Tanácsának, és ratifikálnia kell az államfőnek is. A kormány tagjai kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és függetlenségét.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »