Heger: meg kell végre szüntetni a szibériai kőolajtól és földgáztól való függőségünket

Heger: meg kell végre szüntetni a szibériai kőolajtól és földgáztól való függőségünket

Szlovákia csak egyetlen módon kerülhet ki az orosz energetikai csapdából, meg kell végre szüntetni függőségünket a szibériai kőolajtól és földgáztól – tette közzé Eduard Heger kormányfő a közösségi hálón.

„Évtizedek óta áramlik az orosz földgáz és kőolaj Európába, és még sosem fordult elő, hogy a szállítmányokat politikai okokból bárki is visszautasította volna. Az európai cégek a szerződéseknek megfelelően vásárolták az orosz partnerektől a nyersanyagot, fizették a megállapított árat, a kőolaj- és földgázvezetékek tulajdonosai pedig tranzitdíjat kaptak” – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy ez normális kereskedelmi kapcsolat volt.

Heger felidézte, hogy 2009 telén viszont addig elképzelhetetlen dolog történt. „Oroszország leállította az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, elvágva ezzel Európa egy részét a szállítmányoktól. Akkor helyesen reagáltunk, és a szakértőink néhány hét alatt képesek voltak megoldani, hogy a Barátság-vezetékben mindkét irányban áramolhasson a gáz” – mondta Heger.

Hírdetés

Heger megjegyezte, csak a félrevezető információkat terjesztő szlovákiai közeg nem hajlandó belátni, hogy Oroszország megbízhatatlan partner.

„Ezért aztán ostobaságokat találnak ki, például azt terjesztik, hogy Ukrajna zsarolja Szlovákiát a kőolaj és földgáz elzárásával, holott ennek éppen ellenkezője igaz. Putyin az, aki zsarol minket” – jelentette ki Heger.

Az „orosz energetikai csapdából” való kiszabadulás Heger szerint komoly erőfeszítésekbe és anyagiakba fog kerülni. „De ezt az akadályt is legyőzzük, úgy, ahogy a 2009-est. Hiszen most sem egyedül kell megbirkóznunk vele, hanem erős demokráciákkal közösen” – zárta Heger.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »