Heger kötelezővé tenné az idősek oltását, a Hlas ellenzi

Heger kötelezővé tenné az idősek oltását, a Hlas ellenzi

A járvány elleni hatékony fellépés eszközének tekinti egyes korcsoportok kötelező oltását, jelentette ki a Szombati dialógusok című rádióműsorban Eduard Heger (OľaNO) kormányfő. Elárulta, erről nemcsak az orvosokkal, hanem jogászokkal is egyeztetéseket folytat immár második hete.

Mint mondta, meg kell még vizsgálni, hogy ez nem ütközik-e az alkotmányba. „Ebben az esetben nagyon fontos, hogy az alkotmányjogászok eldöntsék, megengedi-e az alkotmányunk bizonyos korcsoportok kötelező oltását“ – mondta, majd pontosította, hogy elképzelése szerint elsősorban a 65 év felettieket kellene oltani, de a 60, esetleg az 50 év felettieket is.

Szerinte ugyanis az oltásra kötelezendő csoportokat nem szakmák szerint kell meghatározni, mivel a vírus nem válogat. „Másrészt védenünk kell mindazokat, akik kapcsolatba kerülnek az idősekkel, amennyiben az időseket akarjuk védeni“ – vélekedett, hozzátéve, hogy azoknak, akik időseket gondoznak, látnak el, oltottaknak kell lenniük.

„Erről már több vitát folytattunk, de hiányzott hozzá a politikai elszántság. Én viszont úgy vélem, hogy Ausztria és más országok példája nyomán rájövünk, például az elhalálozások alapján, hogy nincs más út“ – így Heger.

Az ellenzéki Hlas-SD azonban határozottan elutasítja a kötelező oltást, közölték sajtóközleményükben, hangsúlyozva, hogy Eduard Heger kormányfő azzal a kijelentésével, hogy párbeszédet folytat egyes lakossági csoportok kötelező oltásáról, „meggyújtja a gyutacsot“, aminek beláthatatlan társadalmi következményei lehetnek.

Hírdetés

– állapította meg a Hlas vezetője, Peter Pellegrini, aki szerint a kormányfő óriási hibát követ el, ami a szlovákiai társadalomban uralkodó feszültséget rendkívül veszélyes szintre fokozhatja. A Hlas kitart amellett, hogy az oltásnak önkéntesnek kell lennie, s az emberek szabad döntésén kell alapulnia. „Ha a kormány mindeddig nem volt képes meggyőzni Szlovákia polgárainak több mint a felét az oltás előnyeiről, fenyegetéssel nem kényszerítheti őket az oltóközpontokba“ – fejtette ki.

Az SaS, illetve az OKS nevében Ondrej Dostál és Radovan Kazda viszont támogatják a kötelező oltás gondolatát. „Azok, akik komoly egészségügyi indok nélkül elutasítják az oltást, nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem másokat, köztük azokat is, akik viszont egészségügyi okok miatt nem oltathatják be magukat, továbbá azokat az oltottakat, akiknél koruk vagy egészségi állapotuk miatt az oltás ellenére sem alakult ki kellő védettség“ – vélekedett Kazda.

Dostál szerint az oltás védi a kórházakat, az orvosokat és az összes egészségügyi dolgozót a túlterhelés ellen, védi a gazdaságot, az emberek és a cégek bevételét és költségeket takarít meg az államnak. „Azoknak az országoknak a példája, ahol lényegesen nagyobb az oltottak aránya, bizonyítja, hogy az oltás az egyedüli út a normális élethez való visszatéréshez. Mindezzel együtt természetesen jobb lenne, ha a kellő oltottsági arányt önkéntes oltással érnénk el, ám ez sajnos nem sikerült“ – véli Dostál.

Az oltás kötelezővé tételét bizonyos korcsoportok számára támogatja a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia is. „A kötelező oltás már nem meggyőződés kérdése, hanem szükségszerű és felelősséget jelent az oltottakkal, az oltatlanokkal, a gazdasággal, az egészségügyi dolgozókkal szemben“ – jelentették ki a mozgalom képviselői, s egyben felhívták a kormányt, hogy haladéktalanul vezesse azt be.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »