Heger és Morawiecki átadták az észak-déli gázfolyosó 160 kilométeres szakaszát

Heger és Morawiecki átadták az észak-déli gázfolyosó 160 kilométeres szakaszát

Eduard Heger (OĽANO) szlovák és Mateusz Morawiecki (PiS) lengyel miniszterelnök pénteken ünnepélyes keretek között  adták át az új Lengyelország-Szlovákia észak-déli gázvezetékszakaszt és interkonnektort, amely nagyban hozzájárul Szlovákia gázellátásának diverzifikációjához. Mindkét miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a közös gázvezetékszakasz növeli a biztonságot és csökkenti Közép-Európa kitettségét az orosz gáznak.

“Épp az észak-déli irány, amit épp most sikerült bővíteni, biztosítja a biztonságunkat. Szabadságérzetet ad, alternatívát biztosít, amely nem függ majd az orosz gáztól”

fogalmazott Heger.

Hírdetés

A lengyel kormányfő “a béke gázvezetékének” nevezte az átadott szakaszt, és kritizálta a német-orosz koprodukcióban megvalósult Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázkorridorokat, amelyek “növelték Európa függőségét az orosz gáztól”.

Az átadott új folyosó hossza 164 kilométer, 61,3 kilométeres a lengyel, 103 kilométeres a szlovák szakasza. A végpontja a nagykaposi kompresszor állomás.

A korában Észak-Déli Gázfolyosóként emlegetett projekt 2018-ban indult, amely közvetlen hozzáférést biztosít az évi 6,2 milliárd köbméter kapacitású Swinoujscie-i LNG-terminálhoz. A vezeték elvileg egészen az Adriai-tengerig megy majd, Magyarországon is áthaladva.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »