Heger: Egyes politikusok félretájékoztatnak a védelmi megállapodásról

Heger: Egyes politikusok félretájékoztatnak a védelmi megállapodásról

A Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi megállapodással összefüggésben azok a politikusok terjesztenek hamis információkat és gerjesztenek gyűlölethullámot, akik az előző kormány idején előkészítették azt. Ezt szerdán jelentette ki Eduard Heger kormányfő Charles Michellel, az Európa Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Tájékoztattam az ET elnökét azokról a dezinformációkról, amelyeket (Szlovákiában) ezzel a megállapodással kapcsolatban hangoztatnak, és amelyek sajnos tovább mélyítik a gyűlöletet. Azok a politikusok terjesztik ezeket, akik a megállapodást egykor előkészítették” – fogalmazott Heger, hangsúlyozva: céljuk a biztonság megerősítése.

A miniszterelnök elmondása szerint a megállapodás aláírására a következő hetekben kerülhet sor, majd a dokumentum a parlament elé kerül ratifikálásra. A kormányfő és Michel az ukrajnai feszült helyzetről is egyeztettek.

Hírdetés

Keleti határunkon fenyegetéssel állunk szemben. Az Ukrajnát fenyegető veszély Szlovákiát is fenyegeti”

– jegyezte meg Heger. Az ET elnökével egyetértettek abban, hogy a feszültség enyhítésére van szükség, és folytatni kell a párbeszédet Oroszországgal. Michel is hangsúlyozta a diplomácia fontosságát, hozzátette ugyanakkor, hogy az EU az Egyesült Államokkal és a NATO-val közösen kész határozott és átfogó intézkedéseket hozni, ha eszkalálódik a helyzet Ukrajna keleti határán.

A találkozón szóba került a két közelgő EU-csúcs is, amelyek fő témái a gazdaság, a védelem és a biztonság lesznek. Heger csütörtökön (január 27.) a kormányhivatalban találkozik Mark Rutte holland miniszterelnökkel, hogy az európai politika aktuális kérdéseiről egyeztessenek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »