Heger: Bármilyen megoldásra nyitott vagyok

Fontos, hogy négyes koalícióban fejezzük be ezt a választási időszakot. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő minden erejével azon van, hogy a kormányválság megoldása e szerint a forgatókönyv szerint valósuljon meg. Ezt az után mondta, hogy találkozott Zuzana Čaputová államfővel az elnöki palotában.

 

Nem zárja ki a kisebbségi kormányzást, de nem akar dolgozni ezzel a forgatókönyvvel.

Mint elmondta: úgy kell felkészítenünk Szlovákiát a következő választásokra, hogy ezek után is a demokratikus pártok alakíthassanak kormányt. Hangsúlyozta: a koalíciós ellentét megtestesítőjének csak Igor Matovičot, az OĽANO vezetőjét tartják, illetve azt a felmérést, amely a népszerűtlenségére mutatott rá.

Hírdetés

„Bármilyen megoldásra nyitott vagyok, amely abban segítené a négyes koalíciót, hogy befejezze ezt a választási időszakot” – mondta a kormányfő azzal, hogy további lehetőségekkel is foglalkozik, és a kisebbségi kormányzást is lehetséges forgatókönyvnek tartja. „Erről is beszéltünk, és jelenleg semmit sem tudok garantálni” – válaszolt arra kérdésre, hogy tudta-e garantálni az államfőnek, hogy az SaS távozása után a kormánynak megmaradna a támogatottsága a parlamentben.

A kormányfő szerint az ellentét azzal a közvéleménykutatással indult, amelyben Matovič a legnépszerűtlenebb politikusként jelent meg. Hangsúlyozta: egy demokratikus országban nem a közvéleménykutatásoknak kell meghatároznia a koalíció kialakítását.

„Egy demokratikus országban erről a választók döntenek a választásokon, amelyek négy évre szóló mandátumot biztosítanak.Szerinte arról is a választók döntenek, hogy ki alkotja a koalíciót. A kormányfő hozzátette: az inflációellenes csomag kapcsán abban egyeztek meg, hogy ezt három koalíciós párt fogja támogatni.

Richard Sulík, az SaS elnöke Heger szerint azt mondta, hogy nem lát abban problémát, ha a törvény az ellenzék segítségével megy át. Ez tehát nem ok Matovič távozására. A kormányfő a következő hetekben, a nyár végéig tárgyalásokat fog folytatni a partnereivel. A kormányválság azok után éleződött ki, hogy a parlament megtörte a Matovič pénzügyminiszter által kidolgozott ún. inflációellenes törvény vétóját.

A liberálisok felmondták a koalíciós szerződést, és egy új szerződés kidolgozását követelik, valamint Matovič távozását. Az OĽANO ezt elutasítja. Az SaS kijelentette: a párt már nem része a koalíciónak, és ha augusztus végéig nem teljesítik a követeléseiket, a minisztereik beadják a lemondásukat. Sulík azóta már találkozott a kormányfővel. Heger felszólította az SaS-t, hogy lépjen vissza egyet. Mindkét párt kitart az álláspontja mellett, az előrehozott választásokat elutasítják.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »