Heger: Az unió várja a csatlakozási feltételeket teljesítő országokat

Heger: Az unió várja a csatlakozási feltételeket teljesítő országokat

Az Európai Unió várja azokat az országokat, amelyek képesek teljesíteni a csatlakozási feltételeket. Ez az egész unió számára lehetőség, jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon tartott panelbeszélgetésen.

A kormányfő felidézte, hogy Szlovákia 1998-ban majdnem lemaradt az „európai integrációs vonatról”, de az Európai Bizottság segítségével sikerült behoznia két év lemaradását és Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal együtt csatlakozni az EU-hoz. Azt javasolja, hogy most ugyanezt a segítséget kapja meg Ukrajna.

Heger szerint Ukrajna teljesíteni akarja a csatlakozási feltételeket, nem akar kivételeket, de segítségre van szüksége. Ugyanez a helyzet a Nyugat-Balkán országaival, Grúziával és Moldáviával.

Heger azt mondta, érti egyes tagállamok aggodalmát a csatlakozási folyamat felgyorsítása kapcsán.

Hírdetés

„Ugyanakkor a csatlakozni kívánó országoknak meg kell érteniük, hogy csak úgy válhatnak az EU részévé, ha teljesítik a feltételeket és elfogadják a szabályainkat” – jegyezte meg a kormányfő. A davosi Világgazdasági Fórumon az egyik fő téma az európai államok függése az orosz energiahordozóktól.

Hangsúlyozta, hogy kulcskérdés az energiahordozók diverzifikálása, de ahhoz, hogy ez működjön, az egész EU-nak egységesen kell fellépnie.

„Meg kell vizsgálnunk, hogyan tudjuk átalakítani a földgáz- és kőolajszállítást, hogy elfogadható áron máshonnan tudjuk beszerezni az energiahordozókat” – szögezte le a kormányfő. Hozzátette, hogy ehhez a nyugat-keleti irányú megbízható szállítást is biztosítani kell.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »