Heger: A közelgő válság talán még rosszabb, mint a járvány volt

A jelenlegi becslések szerint jövőre a felével emelkedik a gáz és az áram ára a háztartások számára, miközben a villanyáramnál ennek a fogyasztás 15 százalékkal való csökkentése is feltétele a 2020-as évhez képest. Ellenkező esetben az emelkedés 100 százalék körül lesz – jelentette ki a kormány pénteki ülését követően Eduard Heger (OĽANO). 

Az eredeti terv szerint a villamos energia ára a jelenlegi szinten maradt volna, a napokban a gazdasági miniszter enyhe emelésről kezdett beszélni a különféle díjak emelkedése miatt. „Magasabb számról van szó, mint ami a múlt hétfői ülésen elhangzott a kormányhivatalban, hogy az emelkedés 15-20 százalékos lehet” – mondta Heger.

Hírdetés

Nagyon konkrét intézkedésekről kell beszélnünk, hogy a háztartások esetében lejjebb tudjuk nyomni ezt az emelkedést, hogy a lakosság ne érezze meg annyira”

– jelentette ki a kormányfő. Ha nem találják meg ennek módját, szavai szerint a kormánynak egyes háztartások számára kompenzálnia kell ezeket a kiadásokat.

A cégeknek és a közigazgatásnak nyújtott segítségről Heger azt mondta, további számításokra van szükség. A gazdasági minisztériumnak kellene kidolgoznia a jelentést, milyen hatása lesz a magasabb áraknak a vállalkozásokra, és milyen segítséget tud nyújtani az állam. Heger szerint az energiaválság ára akár 15 milliárd euró is lehet. „Fontos, hogy megoldás találjunk és kínáljunk a cégeknek, hogy fel tudjanak készülni erre” – jelentette ki a miniszterelnök, és hozzátette, hogy ezek a javaslatok még nem készültek el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »