Hazugságból fabrikált kommentár

“Súlyos mulasztást követett el L. Simon László kulturális örökségvédelemért felelős államtitkár, amikor múlt pénteken Tatán a hagyományos török–magyar ostromjáték megnyitóján mondott ünnepi beszédében ugyan igen helyesen tíz körméről kapta le a török vendégeket a 150 át viselt magyarországi dolgaik miatt, ám utána nem adott ki parancsot a cselekvésre.

(…) L. Simon László beszédében elmondta, hogy bár sokat köszönhetünk a török együttélésnek, az élet minden területén sokat kaptunk tőlük, ne felejtsük el, hogy dicstelen megszállók voltak, akik a magyarságot, a kereszténységet jöttek megsemmisíteni, ennek ismeretében kell értékelni ezt a vidám dzsemborit is.

Magyar ember nem beszélt még ennyire igazul és szívhez szólóan magyar emberhez meg pláne török vendégeihez. És a lehető legjobbkor, mert ahogyan a Kisalföld írja, az emléktáblánál sorakozó hagyományőrző csapatok is döbbenten hallgatták végig a beszédet, sőt, a török hagyományőrzőket nehéz volt visszatartani a hangos nemtetszés-nyilvánítástól. „Miután az államtitkár nyitógondolatai kikerültek a világhálóra, a diplomáciai képviseletek egy része lemondta a látogatást, így például a török nagykövet is” – mondta Zombori András főszervező. (..)

Információink szerint L. Simon beszéde idején Tatán és környékén sokkal több magyar tartózkodott, mint török, ennek ellenére az államtitkár történelmi elemzést tartott, ahelyett, hogy embereivel már rég körbevette volna az egykori török betolakodókat; nem azért mondjuk, de hasonló diplomáciai küldetés esetén Németh Szilárd volt rezsibiztos már néhány patarát is beleeresztett volna a fenekükbe. Arról a négyszáz cseh, szlovák, lengyel, német és osztrák hagyományőrzőről és diplomatáról nem is szólva, akinek szintén nem tetszett L. Simon beszéde; nekik is van épp elég vaj a fejükön, hogy majd kellő időben elszámoljon velük a magyar diplomácia.” (..)

Megyesi Gusztáv az Élet és Irodalom munkatársa, Népszabadság

“Nem L. Simon beszéde miatt hagyta ki a tatai fesztivált a török nagykövet

(…) Megkerestük a török követséget az ügyben, kérdéseinkre közleménnyel válaszolt a nagykövet, Şakir Fakılı.

A nagykövet szerint nem L. Simon beszéde miatt maradt távol a tatai fesztiváltól, hanem azért, mert más elfoglaltsága akadt: „Semmiféle kapcsolat nincs a más irányú elfoglaltságom miatt a tatai fesztiválról történt távolmaradásom, valamint L. Simon László államtitkár úr általam előzetesen nem ismert tartalmú beszéde között” – írta közleményében Fakılı.

A törökök és a magyarok azon ritka nemzetek közé tartoznak, akik a múltbéli ellentéteket tartós barátsággá tudták formálni. A török nép a magyarokra testvérnépként tekint. A jövőre nézve a történelemből nem ellenségeskedést, hanem barátságot, testvériséget és békét kell tanulni”.”

Mandiner


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »