Háztartás: Őszi megújulás az előszobában

Háztartás: Őszi megújulás az előszobában

Az előszobára általában kevés figyelmet fordítunk, hiszen legtöbbször csak áthaladunk rajta. Az őszi idő érkeztével az előszoba fontossága is megnő, ezért mutatunk néhány hasznos tippet, amelyek segítségével nemcsak praktikussá, hanem szebbé is tehetjük házunk vagy lakásunk előterét.

Tárolóból sosem elég

Cipők, kabátok, sapkák, esernyők, kulcsok – az előszobában ideiglenesen vagy tartósan tárolt tárgyak száma folyamatosan növekszik. Bár a szelektálást érdemes minden évben elvégezni, a rengeteg cipőnek és ruhadarabnak is kéznél kell lennie. Ezért az előszoba talán legfontosabb bútorai a zárt tárolók. Legjobban tesszük, ha kihasználjuk a belmagasság lehetőségeit, és plafonig érő, beépített gardróbszekrényt készíttetünk az előszobába. Alul a cipők, középen a kabátok, a legfelső részben pedig a ritkábban használt, szezonális ruhadarabok kaphatnak helyet.

Lábtörlők és szőnyegek

Az előszoba funkcionális jellegéből adódóan viszonylag kevés lehetőséget biztosít a kreativitásra és az egyedi lakberendezési kiegészítők felvonultatására. A lábtörlők és szőnyegek terén viszont szinte kimeríthetetlen a választék, így nyugodtan alkalmazhatunk merészebb darabokat is, amelyek némi vidámságot csempésznek az előszoba szürkeségébe. A külső lábtörlőn kívül hasznos lehet a belső is, főleg az őszi, csapadékosabb időszaktól kezdve, egészen tél végéig. Az előszobai szőnyegek nyáron szintén elhagyhatóak, télen viszont segítenek tisztán tartani a lakást.

Hírdetés

vasárnap

Nagyon fontos a fény

Szerencsés esetben az előszobának is van ablaka, melynek köszönhetően a nap nagy részében jól megvilágított helyiségen keresztül lépünk az otthonunkból ki vagy be. Ha nincs ablak, nagy teljesítményű izzóval biztosítsuk az előszoba megfelelő fényellátását, ugyanis egy sötét, félhomályos előszoba akkor is a rendetlenség érzetét kelti, ha történetesen épp nincs benne akkora káosz. Otthonunk megtervezésénél vagy felújításánál ügyeljünk rá, hogy a bejárati ajtó és a lakás felől is legyen villanykapcsoló az előszoba fényeihez.
Az előszoba további elengedhetetlen tartozéka a méretes tükör, amely amellett, hogy tágítja a teret, a fényérzet növelése szempontjából is jó döntés. Ha nincs hely a falon a tükörnek, kerülhet a bejárati- vagy a szekrényajtóra is.

Ne legyen lomtár

Máshol nincs helye? Elfér az előszobában. Gyakori hiba, hogy a kidobni sajnált dísz- vagy használati tárgyak, képek az előszobában vesztegelnek. Mivel funkciójuk nincs, gyakran a rendetlenség érzetét fokozzák, és persze útban vannak. Az előszoba az első kép, amit a vendég otthonunkról kap, ennek megfelelően is kell kezelni.
 

Križanovič Melinda


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »