Házkutatást tartott az orosz rendőrség egy diáklapnál, négy újságírót őrizetbe vettek

Házkutatást tartott az orosz rendőrség egy diáklapnál, négy újságírót őrizetbe vettek

Átkutatta az orosz rendőrség egy független diáklap szerkesztőségének irodáját szerdán, és őrizetbe vett négy újságírót azzal a váddal, hogy kiskorúakat buzdítottak kormányellenes tüntetésekre – közölte az érintett lap, a DOXA.

A DOXA-t diákok és egyetemi hallgatók hozták létre 2017-ben Moszkvában. A lap közlése szerint a hatóságok az őrizetbe vett újságírókat kihallgatásra bekísérték, emellett lefoglaltak mobiltelefonokat és más eszközöket is. Hozzátette, hogy egy bíróság fog dönteni a tárgyalást megelőző korlátozásokról – írja az MTI.

Az ügyben illetékes moszkvai törvényszék épülete előtt helyi sajtóbeszámolók szerint több mint százan alkottak élőláncot az újságírók szabadon engedését követelve. Legalább egy tüntetőt előállítottak.

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy az őrizetbe vételekre a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei elleni hatósági fellépések hátterében került sor. Navalnij bebörtönzése és elítélése országos tüntetéseket váltott ki, ezeket a hatóságok illegálisnak bélyegezték, és erőszakkal léptek fel ellenük.

Hírdetés

A DOXA, amely eredetileg diákszervezetként alakult a moszkvai gazdasági főiskolán, alapvetően a diákélet kérdéseivel, a felsőoktatással, politikával és tudománnyal foglalkozik.

Az orosz hatóságok 2019-ben vonták meg a DOXA diákszervezeti státuszát, miután támogatásáról biztosított olyan diákokat, akik ellenzéki tüntetéseken vettek részt, és akiket ezért eltanácsoltak felsőoktatási intézményeikből.

A DOXA közlése szerint újságírói egy olyan videó miatt kerültek a hatóságok látókörébe, amelyben illegálisnak nevezték a Navalnijt támogató diákok elbocsátását az egyetemekről. A lap hozzátette, hogy az orosz médiafelügyelet kérésére levették a felvételt honlapjukról, bár nem értettek egyet ezzel az intézkedéssel.
 

Az újságírói közösséget az utóbbi időben ért nyomásgyakorlás példa nélküli, de ettől még nem hagyunk fel tevékenységünkkel. Továbbra is tudósítani fogunk a fiatalok számára fontos ügyekről, és megvédjük jogaikat

– közölte a DOXA. Az OVD-Info nevű jogvédő csoport szerint a DOXA elleni vádak kapcsolatban állnak a litvániai száműzetésben élő Leonyid Volkov, a Navalnij-hálózatokat külföldről irányító aktivista ügyével, aki ellen az orosz hatóságok büntetőeljárást indítottak kiskorúak nem engedélyezett tüntetésekre való buzdítása címén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »