Háziorvoshiány: van magyarázat, de nem az anyagiak

Háziorvoshiány: van magyarázat, de nem az anyagiak

Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint 687 háziorvosi és 251 fogorvosi körzet betöltetlen Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy több mint 900 ezren laknak olyan helyen, ahol nincs állandó háziorvos vagy fogorvos, tehát alkalmi helyettesítésekkel kell biztosítani az alapellátást. Ráadásul a helyzet minden kormányzati intézkedés ellenére folyamatosan romlik: július óta 96-tal nőtt a betöltetlen praxisok száma. Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint már nem a fizetéssel van gond.

A háziorvosok és fogorvosok fizetése már versenyképes a többi orvoséval, a 938 praxis tehát nem az anyagi megbecsülés hiánya miatt betöltetlen, ezt mondta megkeresésünkre Békássy Szabolcs.

A tartósan betöltetlen körzetek számának növekedésének hátterében leginkább az elöregedő háziorvosi korfa áll, a a kollégák igen nagy hányada már jóval a nyugdíjkorhatár felett végzi a mindennapi tevékenységét, másrészt pedig az, hogy az egyes körzetek elnéptelenednek, és így már nem

méretgazdaságosak.

Hírdetés

Szakmai szervezetek bevonásával már megkezdődött egy olyan munkafolyamat, amely ezeket a körzeteket egyesével felméri, megvizsgálva azokat a beavatkozási lehetőségeket, hogy miként lehetne tartós és folyamatos ellátást biztosítani a betegek számára – ismertette az országos kollegiális vezető háziorvos.

A másik teendő a háziorvosi szakma presztízsének megemelése, tette hozzá a szakember, aki szerint alapvető fontosságú lenne, hogy a beutalók és gyógyszerek felírásán túl egyéb lehetőségei is legyen az orvosnak, hogy a körzetben minél többféle szolgáltatást nyújthasson, ami természetesen a betegek számára is egyfajta kényelmi funkciót jelentene. Így a beteg és az orvos is azt érezhetné, hogy egy sokkal szélesebb körű szolgáltatásnyújtás valósul meg az alapellátás szintjén. Békássy Szabolcs úgy véli, mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiatalok a háziorvosi pályát válasszák, hiszen

ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a szolgáltatások elérhetőek legyenek az alapellátás szintjén is.

A fogorvosi praxisok ugyancsak az elöregedés és a presztízshiány miatt üresek, tehát azon a területen is ugyanazok az elvégzendő feladatok, mint a háziorvosoknál – mondta az InfoRádióban Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »