„Hazavitték” a Sepsiszentgyörgy központjában bóklászó rókát

„Hazavitték” a Sepsiszentgyörgy központjában bóklászó rókát

Elaltatták, majd az erdőben szabadon engedték azt a rókát, amely Sepsiszentgyörgy központjában, a belvárosi Erzsébet parkban bukkant fel. A vadat hétvégén a játszótér környékén fotózták le zsákmányával a szájában. Időnként előfordul, hogy élelemszerzés céljából bemennek a rókák a lakott településekre.

Képünk illusztráció – Gábos Albin

„A récetolvajt – mert egy réce volt a szájában – az állategészségügyi szakemberek felügyelete mellett a sepsiszentgyörgyi kutyamenhely munkatársai elkábították, majd a helyi rendőrök visszavitték az erdőbe, és szabadon engedték” – tájékoztatta lapunkat Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Hírdetés

„A róka opportunista állat, oda megy, ahol könnyen szerez táplálékot, azokon a területeken, ahol honos, a nagyvárosokban is felbukkan, ám aggodalomra nem ad okot” – részletezte a főállatorvos. Időről időre felbukkannak a rókák Sepsiszentgyörgyön, idén télen is több alkalommal láttak a tömbházak között.

A főállatorvos szerint ez nem újdonság, régen is bejártak a falvakba a rókák, de a nagyvárosokban is megélnek, Londonban az 1800-as évek óta számon tartják a rókákat, Zürichben pedig több száz példányról tudnak a város területén. A róka csak abban az esetben jelent veszélyt, ha veszett, ám Kovászna megyében az elmúlt években egyetlen megbetegedést sem jelentettek, az oltáskampányok sikeresnek bizonyultak. Minden évben elhelyezik a kotorékok közelében a vakcinát tartalmazó csalit, a nehezen megközelíthető helyekre pedig helikopterből szórják.

A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne etessék és ne is zaklassák a településen felbukkanó rókákat.

Bíró Blanka 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »