Hazatért a ferences templomba az Esztelneki Madonna

Hazatért a ferences templomba az Esztelneki Madonna

A múlt hét végi esztelneki falunapok egyik kiemelkedő egyházi eseménye a Mária-szobor ünnepélyes leleplezése és megáldása, valamint a ferences kolostor Szent György vértanúról elnevezett templomában való elhelyezése volt a vasárnapi ünnepi szentmise keretében, melyet Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatott be. A Szűzanya-szobor az 1750-ben faragott, később Futásfalvára került Esztelneki Madonna mintájára készített másolat.

„Kéménytűz pusztított 1921. december 22-én éjjel a felső-háromszéki Esztelneken. Leégett a ferences kolostor és a templom, szinte minden a lángok martalékává vált. Csak a sekrestyében maradt épen egy faliszekrény, illetve a liturgikus ruhák és edények szekrénye. A templom romjai között csupán egy Mária-szobor maradt épen, a toronyból a harangok teljesen leolvadtak, aminél semmi sem bizonyítja jobban a tűz rettenetes voltát” – olvasható az esztelneki kolostor Domus Historiájában.

Hírdetés

A csíksomlyói kegyszobor mintájára 1750-ben faragott Esztelneki Madonna szobrát máig ismeretlen módon és okból Esztelnekről Futásfalvára menekítették, ahol azóta is a kegytemplomban látható. A szobor egy páncélos huszár közkatona alkotása, és áthelyezésében az is szerepet játszhatott, hogy a ferencesek 1930-ban elhagyták Esztelneket, és csak 1936-ban tértek vissza.

Tavaly, a pusztító tűzvész századik évfordulójára az Esztelneki Madonna kegyszoborról Szilveszter testvér, az esztelneki kolostor elöljárója kezdeményezésére anyaországi és hazai adományozók támogatásával másolatot készítettek. A szobor megáldásán többek között Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is jelen volt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »