Hazatérhetett az ukrán katonanő Oroszországból

Kiszabadult szerdán az Oroszországban elítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, akit két, Ukrajnában elítélt orosz katonára Jevgenyij Jerofejevre és Alekszandr Alekszandrovra cseréltek ki az oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén.

Orosz és ukrán sajtóértesülések alapján Petro Porosoenko ukrán elnök a saját különgépét küldte el Szavcsenkóért, fedélzetén Jerofejevvel és Alekszandrovval. A két orosz elítélt előzőleg szerdán kegyelmi kérvénnyel fordult Porosenkóhoz.

A fogolycsere ügyében – amely a Kommerszant című napilap online kiadása szerint „közvetett módon” zajlott le – hivatalos tájékoztatás Moszkvában egyelőre nem hangzott el. Az orosz és az ukrán médiában megjelent, névtelen forrásokra hivatkozó közlések szerint Szavcsenkót azonnal Kijevbe, Jerofejevet és Alekszandrovot pedig Moszkvába szállították Rosztov-na-Donuból.

Szavcsenko és az oroszok

A 34 éves Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszországban azzal vádolták meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont tagadta ezt.

A két oroszt , akik az ukrán hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) emberei, terrorizmus és támadó háborúban való részvétel miatt ítélték el. 2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében, ahol az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak. Jerofejev és Alekszandrov szintén tagadta bűnösségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »