Hazát faragva gondolattal és vésővel

Hazát faragva gondolattal és vésővel

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át a népművészet és a fafaragás területén folytatott értékmentő és közösségépítő tevékenysége elismeréseként Ulman István várhosszúréti fafaragó, a népművészet mestere.

Ulman István a hetvenes években egy erdélyi kirándulás során döbbent rá, hogy Gömörben Erdélyhez képest csak lappang a népi mesterség. Látva az ottani élő népművészetet arra gondolt, Gömörben is fel kell éleszteni. Autodidakta módon tanult, kezdetben saját készítésű szerszámokkal. Az első nagyobb munkáját Löffler Bélának köszönheti. 

A Magyar Arany Érdemkeresztet Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja adta át.

 – Amikor valaki már fiatalon megtalálja az érzést, hogy mi, magyarok összetartozunk, aztán megtalálja azt a szerepet, amelyben a magyar kultúrához olyat tud hozzátenni, amihez istenadta tehetsége van, majd képes mindezt átadni, mindenhol maradandó „nyomokat” hagy maga után, az egyszerűen lenyűgöző – fogalmazott a főkonzul.

Hírdetés

– A közösséget tovább tudtuk építeni alkotótársammal, Baffy Lajossal, Nagy Gyurival, aki a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke lett – és bár a Kézműves házat együtt építettük, de a lelket ő lehelte bele óriási munkával –, Badin Ádámmal, aki 25 éve megalapította a Meseszínházat vagy újabban Slíž Róberttel, aki hazatért édesanyja szülőfalujába és ifjú kora ellenére már most a Kárpát-medence egyik legjobb harangöntője – mondta a díjazott. Kiemelte, e közeg nélkül ő sem érhette volna el mindazt, amit ezekkel az emberekkel együtt, csoportként sikerült.

Úgy örülök neki, hogy egy ilyen csapat működik ebben a kis faluban!  Ez a kitüntetés nemcsak az enyém, hanem főleg azoké az embereké, akikkel együtt dolgoztam, akik mellettem voltak, segítettek. Köszönöm a főkonzulátusnak, a magyar kormánynak, a magyar népnek, hogy odafigyelnek ránk.

Ulman István gondolattal és vésővel hazát faragott a kézműveseknek, a gömöri magyaroknak. Munkáival és egész lényével példát mutat, hogy ne hagyjuk el, hanem vigyük tovább magyarságunkat és a benne rejlő értékeinket.   

Megjelent a Magyar7 2022/18. számában.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »