Házasságtörő amerikai tábornok

Házasságtörő amerikai tábornok

Kulcspozícióban lévő tábornok házasságtörő afférja és szexuális kicsapongásai borzolják a kedélyeket az Európát a putyini Oroszországtól megvédeni hivatott amerikai haderőnél.

David Haight vezérőrnagy keze nyomát a lapunkban az elmúlt bő két évben bemutatott, amerikai vezetéssel zajló, a kelet-európai szövetségeseket „megnyugtatni” és az „orosz agressziót” elrettenteni hivatott hadgyakorlatok mindegyike magán viselte. Mint az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő műveleti főnöke, a háttérben ő felelt minden szakmai részletért, miközben parancsnokai és NATO-politikusai a reflektorfényben állva harsogták a közvéleménynek az „atlanti határozottságot” bizonyító harcias üzeneteiket.

David Haight vezérőrnagy Fotó: United States Army

Most azonban a szürke eminenciás is kikényszerült a fényre, miután májusban eltávolították pozíciójából. Kiderült ugyanis, a szigorúbbnál szigorúbb titkok (például az Oroszországgal határos balti országok védelmi terveinek) tudója több mint egy évtizeden át sikerrel tartotta titokban házasságtörő viszonyát és az azzal összefüggésben folytatott, párcserés (úgynevezett swinger) szexuális életét.

Az első – nem a Pentagontól származó – hírek a botránnyal kapcsolatban még júliusban kerültek nyilvánosságra, a USA Today ezután nyújtott be közérdekűadat-igénylést, amelyre a választ a napokban kapta meg. Eszerint a tábornok még az iraki megszállás idején, 2005-ben Bagdadban jött össze az elesettek maradványainak hazajuttatásával foglalkozó, szintén az amerikai államigazgatásban dolgozó Jennifer Armstronggal. Bárhova is helyezték ezután a családos katonát – évekig Washingtonban, magában a hadügyminisztériumban is dolgozott a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének segédjeként –, kapcsolatuk kitartott, miközben visszatérő vendégei voltak az igényeiket kielégítő környékbeli swingerkluboknak. A most 49 éves szerető nyilatkozatából a különleges szexuális szokásokat nem számítva klasszikus kép rajzolódik ki: a férfi mindvégig azzal hitegette, hogy majd elhagyja feleségét, jövőjét Armstronggal képzeli el. A liezonnak tavasszal szakadt vége, miután egy feljelentés nyomán decemberben vizsgálat indult Haight ellen. Biztonsági szakértők szerint azért aggályos az eset, mert a vezérőrnagy szintjén rendszeresen ismétlik az átvilágítást, az elhárításnak pedig figyelnie kellene az ilyen sebezhetőségek kialakulására, hiszen azok kihasználása zsarolás formájában mindig is az ellenséges hírszerző szervek kedvelt módszere volt.

Az amerikai haderőben az utóbbi időben számos hasonló botrány robbant ki. A leghíresebb az iraki háborúban sikeres felkelőellenes taktikát megvalósító David Petraeus tábornokhoz kötődik, aki egy róla könyvet író szépasszonnyal szűrte össze a levet. Amikor röviddel később napvilágra került az affér, az Petraeus új CIA-főigazgatói állásába került.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »