Hazánkban ujjlenyomatot vettek a "würzburgi" mészárostól, Angiékhoz csak úgy besétált

Magyarországon vettek ujjnyomatot a Würzburg mellett egy vonaton végrehajtott baltás-késes támadás tettesétől – jelentette pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A FAZ információi szerint a támadó teljesen ellenőrizetlenül lépett be Németországba. Ujjnyomatát 2015 júniusában, Magyarországon rögzítették az Eurodac uniós menekültügyi adatbázisba, és amikor június végén megérkezett Németországba, a német hatóságok nem vizsgálták meg, hogy regisztrálták-e már valahol az EU-ban, vagyis nem vettek ujjnyomatot, amelyet lefuttathattak volna a közösségi adatbázisban.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini előírások alapján a német hatóságok a magyarországi regisztráció miatt megtagadhatták volna a belépést a magát afgán állampolgárnak mondó, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorútól. Tavaly júniusban a szövetségi rendőrség nem végzett rendszeres ellenőrzést a határon, de megerősített járőrökkel "igyekezett" megakadályozni az illegális határátlépést. A szövetségi kormány "csak" 2015 szeptemberében döntött arról, hogy nem ellenőrzik és regisztrálják a menedékkérőket a határon, de a hatóságok már korábban is eltértek a dublini szabályoktól – mutatott rá a FAZ.

A támadó 2015 decemberében nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, és idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A FAZ kiemelte, hogy egyszer sem nyújtott be személyazonosság igazolására alkalmas iratokat, identitásáról mindig csak az általa közölt adatokat rögzítették. A támadó kilétét legkésőbb a menedékjogi eljárásban alaposan meg kellett volna vizsgálni, de Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint ez sem történt meg.

A miniszter a napokban elmondta, hogy az eljárás során a támadót nem hallgatták meg személyesen, és nem vettek ujjnyomatot tőle. Joachim Herrmann követelte, hogy a szövetségi rendőrség tartóztassa fel a határon az érvényes iratok nélkül érkező vagy a személyazonosságukat igazolni nem tudó embereket, és ne engedjenek be senkit, akiről nem tudni, hogy kicsoda. A tartományi miniszter azt is sürgette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) gyorsítsa fel a menedékjogi eljárásokat. A BAMF adatai szerint az afgán állampolgárok esetében az eljárások átlagos átfutási ideje 13,4 hónap. A BAMF-nál a legutóbbi, június végi összesítés alapján 496 ezer feldolgozatlan menedékjogi kérelem fekszik.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: A miniszter azt hazudja, a baltás afgán nem volt kapcsolatban az IÁ-val – erre a szervezet közzétette a "búcsúvideóját"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »