Hazánk szentszéki nagykövete a karitatív Szent Péter Társaság tiszteletbeli tagja lett

Hazánk szentszéki nagykövete a karitatív Szent Péter Társaság tiszteletbeli tagja lett

150 évvel ezelőtt jött létre a Circolo San Pietro, a Szent Péter Társaság, hogy ellássa Róma püspökének szeretetszolgálatát, főként magában az örök városban. Február 25-én Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete is a szervezet tiszteletbeli tagja lett.

Ferenc pápa a Szent Péter Társaság tagjaival a Vatikánban

Domenico Jacobini bíboros alapította a Római Testületet (Romano Sodalizio) – ez a szervezet másik neve –, mely IX. Piusz pápa áldásával 1869-től a keresztény igazságosság és szeretetszolgálat kifejeződése lett Róma városa és a földkerekség (Urbs et Orbis) szegényei és rászorultjai számára. A másfél évszázados jubileum megünneplésére a társaság tagjai a Lateráni Palota Kiengesztelődés termében gyűltek össze február 25-én, hétfőn.

Leopoldo Torlonia herceg, a szervezet elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést, és „morális jelentést” tartott, mely az alapszabályok értelmében pontos beszámoló a Szent Péter Társaság tevékenységéről és anyagi helyzetéről. Bejelentette, hogy a testület tiszteletbeli tagjává választották Angelo De Donatis bíborost, a Szentatya római helynökét, valamint Habsburg-Lotharingiai Eduárdot, Magyarország szentszéki nagykövetét. A kör tagjai között van Érszegi Márk Aurél, a szentszéki magyar nagykövetség első beosztottja is. „A Szent Péter Társaság a testvéri szolidaritás és segítségnyújtás egyik legékesszólóbb jele Rómában és a világban” – hangsúlyozta az elnök.

Torlonia beszámolójában megállapította: a társaság 150 éve azon fáradozik, hogy visszaadja a méltóságát azoknak, akik életük némely tragikus pillanatában elvesztették, elfeledve, hogy Isten képmására teremtették meg és a világegyetem középpontjába helyezték őket. Ennek érdekében a szervezet szembenézett a szegénység megváltozó formáival, az új társadalmi-gazdasági helyzetekkel, és továbbra is készen áll arra, hogy megújult elkötelezettséggel és hűséggel a Szentatya iránt megerősítse hitvallását, mindig szolgálva tagjai erkölcsi és lelki gyarapodását, főként a fiatalabbak felé. Leopoldo Torlonia szerint „a Szent Péter Társaság lépést tart az idők változásaival, aminek jele egyfelől sok fiatal jelenléte a soraikban, másfelől a tudatos ragaszkodás a 150 éves múltjukhoz”. 

Hírdetés

Az elmúlt évben a társaság tagjai 42 ezer ember részére biztosítottak étkezést, 700 nagy élelmiszer-küldeményt juttattak el különféle közösségeknek, 6500 embert szállásoltak el családi házakban, 4500 hajléktalannak adtak meleg télikabátot a hideg időjárás ellen. Jelentős esemény a szervezet életében a minden év májusában és novemberében tartott kiállítás és vásár, amelyek alkalmával jelentős bevételre tesznek szert karitásztevékenységük támogatására.

Az ünnepi ülésen Angelo De Donatis bíboros, a Szentatya római helynöke, megköszönve tiszteletbeli taggá választását, külön kiemelte: „A tevékenységeteket jellemző evangéliumi lelkület a kulcsa a társaság hosszú és fényes történetének. Megtanultátok, hogy a szeretet ingyenes, és ezen kívül nincsen más elérendő cél. Ezt megtanítottátok és átadtátok a számos fiatal új tagnak is, akik készek arra, hogy elinduljanak az emberlét sötét zónáiba.” A pápa helynöke azt is kiemelte, hogy „aki rááldozza saját idejét és erejét mások szolgálatára, akár csak egy vigasztaló szóval is, hozzájárul az egyes emberek és a környező társadalom átfogó fejlődéséhez”.

Forrás: ACI Stampa/Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »