Hazánk nem ugrott Kína torkának

A Dél-kínai-tenger hovatartozásáról kapcsolatos vita árnyékolta be az Ázsia–Európa csúcstalálkozót (ASEM), amely szombaton ért véget úgy, hogy zárónyilatkozatában nem tettek említést a kérdéses területről.

Diplomaták elmondták, hogy parázs vita zajlott az Európát és Ázsiát képviselők között.

Kína kedden elutasította, hogy elismerje a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság döntését, amelynek értelmében Pekingnek nincs történelmi előjoga a Dél-kínai-tenger természeti kincseihez. A Fülöp-szigetek egyoldalúan fordult a testülethez. Peking már jóval a csúcs előtt kijelentette, hogy az ulánbátori fórumon nem kívánja a kérdést megvitatni.

Tartózkodnak az erőszakkal fenyegetéstől

A zárónyilatkozat szerint a csúcs vezetői megerősítették azt az elkötelezettségüket, hogy a tengerhajózás szabadsága mellett előmozdítják a biztonságot, az együttműködést a tengereken, illetve a felette lévő légtérben, továbbá tartózkodnak az erőszakkal való fenyegetéstől. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy a vitákat a nemzetközi jog, az ENSZ alapokmánya, továbbá az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) keretein belül rendezik.

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke újságíróknak azt mondta, bízik abban, hogy a dél-kínai-tengeri vitás helyzetre született bírósági döntés kedvező lendületet ad a vita rendezéséhez.

Bár az Európai Unió semleges a Kína és ázsiai szomszédai közötti vitában, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország világossá kívánja tenni, hogy Kínának, miközben szélesebb körű globális szerephez akar jutni, tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot.

A hazai vezetés nem bírálta Kínát

A Reuters szerint ugyanakkor az egységes európai politika kialakítását nehezíti, hogy egyes kis országok – Magyarországot és Görögországot név szerint említette –, amelyek számítanak a kínai beruházásokra, nem hajlandóak bírálni Kínát.

Kínai tisztségviselők a csúcs ideje alatt elzárkóztak a kérdés kommentálásától. A Hszinhua állami kínai hírügynökség ugyanakkor idézte Li Ko-csiang kínai kormányfőt, aki szombaton Ulánbátorban azt mondta: a bíróság döntésének nem lesz semmilyen kihatása Kína szuverenitására, felségjogaira és érdekeire a Dél-kínai-tengeren.

Li előzőleg azt mondta Abe Sinzó japán miniszterelnöknek, Japán tartózkodjon attól, hogy beleszóljon a vitába.

Japán résztvevők számos ország, köztük a Fülöp-szigetek és Vietnam képviselőivel találkoztak, akiket Tokió arról biztosított, hogy együttműködik velük a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság döntésének érvényre juttatásában – mondta egy japán külügyi szóvivő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »