Hazánk átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.

Hírdetés

A találkozón a CEEPUS-tagállamok képviselői aláírták a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram újabb, 2025-től megvalósítandó változatáról (CEEPUS IV.) szóló nemzetközi megállapodást.
   
Ezt követően Csák János közös sajtóértekezletet tartott Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszterrel és Michael Schedl CEEPUS-főtitkárral, és ezen felidézte: a felsőoktatási mobilitást célzó CEEPUS-programot 1993-ban Budapesten hozták létre. A szándék az volt, hogy a közép- és kelet-európai, valamint a nyugat-balkáni országok a kommunizmus bukása után módot találjanak jobb kölcsönös megismerésre, az egymás iránti közeledésre – emlékeztetett. „Hiszen a megismerés lehetősége a nemzetek közötti barátságot is lehetővé teszi” – tette hozzá a miniszter.
   
Leszögezte: a program sikeres, az utóbbi években növekszik a benne részt vevő egyetemisták és oktatók száma, és a résztvevők több hónapot töltenek a fogadóországokban.
   
A programban részt vevő államok új tagokra is nyitottak, ennek példája az ukrán hallgatók iránti nyitottság – jelentette ki Csák János. Támogatóan nyilatkozott a lengyel oktatásügyi miniszter kezdeményezéséről, hogy a CEEPUS a három balti állammal (Észtországgal, Lettországgal és Litvániával) is elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat.
   
Összefoglalva a CEEPUS eddigi munkáját Csák János Szókratész ókori görög filozófust idézve kijelentette: „a tudás erény”. Erre nagy szükség van a mai világban – tette hozzá, és reményét fejezte ki, hogy a CEEPUS IV. még magasabb szintre viszi a programot.
   
Przemyslaw Czarnek arról számolt be, hogy a konferencia napirendjén az ukrán diákokkal és tudósokkal folytatott együttműködés is szerepelt. Közölte: Lengyelországban jelenleg 35 ezer ukrán hallgató tanul, közülük 20 ezren az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború tavaly februári kitörése után érkeztek. A CEEPUS programot illetően Czarnek elmondta: eddig mintegy 30 ezer lengyel hallgató és tudós részesült CEEPUS-ösztöndíjakban.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »