Hazaküldik az oroszok az észak-koreai vendégmunkásokat

Hazaküldik az oroszok az észak-koreai vendégmunkásokat

Oroszország hazaküldi az észak-koreai vendégmunkásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatának megfelelően, de erőszakkal senkit sem toloncol vissza Észak-Koreába – közölte szerdán az Interfax hírügynökség a phenjani orosz nagykövetre, Alekszandr Macegorára hivatkozva.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) vonatkozó határozatának megfelelően elkezdte hazaküldeni az észak-koreai vendégmunkásokat – közölte szerdán az Interfax hírügynökség a phenjani orosz nagykövetre, Alekszandr Macegorára hivatkozva.

Macegora, aki New Yorkban nyilatkozott a témában, kijelentette, hogy az intézkedés csapást jelent az orosz gazdaságra, különösen a Távol-Keleten, de Moszkva maradéktalanul és feltétlenül végrehajtja a BT-határozatokat.

A nagykövet szerint évente 12-15 ezer orosz vízumot adnak ki észak-koreaiaknak, főleg ideiglenes munkavállaláshoz. Anélkül, hogy megnevezte volna a pontos időpontot, azt mondta, hogy az Észak-Koreából érkezett oroszországi munkavállalók létszáma 37 ezer körül tetőzött.

Hírdetés

A diplomata elmondta, hogy az észak-koreai vendégmunkások nem egyénileg, hanem csoportosan érkeznek és Oroszország egész területén dolgoznak, főleg az építőiparban. Átlagfizetésük mintegy 500 dollár, ami nagyjából megfelel annak a bérnek, amelyet ugyanazért a munkáért az oroszoknak is fizetnek.

Macegora azt hangoztatta, hogy Oroszország erőszakkal senkit sem toloncol vissza Észak-Koreába, aki nem akar oda visszatérni. Moszkva ezeknek az embereknek az ügyét az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve kezeli.

AZ ENSZ BT decemberben fogadta el egyhangúlag az észak-koreai vendégmunkások repatriálását előíró szankciós határozatát Phenjan nukleáris és rakétaprogramja miatt. Oroszország elérte, hogy ne haladéktalanul és tömegesen kelljen őket kitoloncolni, az észak-koreaiaknak két éven belül kell hazatelepülniük.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »