Hazaengedik a szírek az Iszlám Állam elfogott harcosait

Titkos internálótábort hoztak létre Szíriában az Iszlám Állam egykori harcosai és családjuk számára. A 300 fogoly között sok európai is van, akik felvehetik a kapcsolatot a nagykövetséggel, ha haza akarnak térni.

A Dzsajs al-Tarír nevű lázadó csoport által üzemeltetett internálótáborról a BBC szerzett tudomást. Mohammad al-Gabi elmondta a hírszolgálatnak, hogy megpróbálják rehabilitálni a dzsihádistákat, megváltoztatni a gondolkodásukat.

„Azok, akik szeretnének hazatérni, felvehetik a kapcsolatot a hazájuk nagykövetségével, és rajtunk keresztül egyeztethetnek velük” – tette hozzá a parancsnok.

Tavaly még parádéztak, most fokozatosan visszaszorul az Iszlám Állam

Az elfogottak között vannak franciák, hollandok és lengyelek is észak-afrikaiak, közel-keletiek és közép-ázsiaiak mellett.

Gondoskodnak róluk

A nőket, férfiakat és gyerekeket egy faluban tartják fogva Idlib tartományban. A rabok száma folyamatosan nő, ahogy egyre inkább teret veszít az Iszlám Állam Szíriában.

A BBC tudósítóját ugyan nem engedték be a táborba, de kaptak belső információkat. Ezek szerint a tábor rendelkezik az alapvető létesítményekkel, és megfelelően gondoskodnak a rabokról, sokan közülük mégis szeretnének távozni.

A családjukkal menekülnének

Kiderült az is, hogy föld alatti vasútvonalat építenek ki Szíriában a lázadó csoportok brit és európai hírszerző szolgálatok segítségével, hogy felkutassák, elfogják és elszállítsák a dzsihádisták egykori támogatóit.

Az Iszlám Állam de facto fővárosából, Rakkából folyamatosan küldenek a harcosok videókat és személyes üzeneteket a lázadó csoportoknak abban a reményben, hogy a családjukkal együtt átszökhetnek hozzájuk.

Az Európába hazatérők azonban börtönbüntetésre számíthatnak, és nem is mindenkit engednek el a lázadók. Akik bűncselekményeket követtek el, azokat bíróság elé állítják, és az iszlám jog alapján ítélik el – számolt be a parancsnok.

Lesznek közülük olyanok is, akiket kivégeznek majd.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Francia katonákat sebesített meg az Iszlám Állam első dróntámadásaBelgiumi merényletek elkövetésére ösztönöz az Iszlám ÁllamRovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: külföld, Szíria, Iszlám Állam, dzsihádista terrorszervezet, szíriai helyzetForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »