Havazással búcsúzik a november

December elseje a meteorológiai tél kezdete, amely meteorológiai szempontból három hónapon át tart. A dátum általában nem jelenti, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás, még akkor sem, ha ilyenkor lassan egyre hidegebbre fordul az idő. Az előrejelzés szerint azonban idén pontos lesz az időzítés.

Napközben észak felől kezdetben fátyolfelhőzet érkezik, majd délutántól megvastagszik a felhőtakaró. Estig csapadék nem várható, de késő este északon elszórtan hószállingózás, gyenge havazás már kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szerda estétől észak felől, – kb. a délnyugati harmad kivételével – , vegyes csapadék (döntően hó, havas eső, nyugaton néhol esetleg eső) kezdődik. Éjfélig elszórtan 1-2 cm-es hóréteg alakulhat ki.

Kezdetben az északnyugati, napközben a nyugati, délnyugati szelet kísérik többfelé élénk, néhol erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között valószínű, de a derült, szélcsendes tájakon ennél néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »