Havas Boldogasszony-búcsú Pécsett

Havas Boldogasszony-búcsú Pécsett

Augusztus 4. és 7. között tartják a pécsi Havihegyen a Havas Boldogasszony-búcsút. Az ünnep üzenete ugyanaz, mint ami 319 évvel ezelőtt is volt: az az elhatározás és összefogás, amely a templom megépülését lehetővé tette.

A pécsi Havas Boldogasszony-kápolna 1697-re készült el. Az 1690-es pestisjárvány elmúlásának emlékére felszentelt és régóta búcsújáró helyként tisztelt templomnál augusztus 4. és 7. között Havas Boldogasszony nagybúcsúját tartják. Az ünnep eredetileg a római Santa Maria Maggiore bazilika felszentelési évfordulója volt, majd idővel egyetemessé vált az egyházban. A péntek délelőtti szentmisét Lápossy Péter újmisés pap mutatta be, akinek életében és hivatásában fontos szerepe van a Santa Maria Maggiore-bazilikának és Havas Boldogasszony ünnepének.

„Havas Boldogasszony ünnepe számomra azért kedves, mert ilyenkor a római Santa Maria Maggiore-bazilikát ünnepeljük. Sokat jártam oda imádkozni, szentmisére, amikor Rómában tanultam. Jó érzés, hogy itt, a Havas Boldogasszony-templomban élő hagyományként van jelen ez a búcsú és a zarándoklat. Jó ebben részt venni” – fogalmazott Lápossy Péter.

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok – megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat – templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. A legenda szerint az úgynevezett Kakasdomb meredek emelkedőjén cipelték fel hátukon és vállukon az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával.

Máger Róbert, a Havas Boldogasszony-templom igazgatója elmondta: „Ennek az ünnepnek az üzenete ugyanaz, mint ami 319 évvel ezelőtt is volt: ma is nagyon fontos az az elhatározás és összefogás, amelynek segítségével a templom megvalósulhatott. Nemcsak a város lakóinak fontos, hanem az egész egyházmegyének, egész magyar hazánknak, hogy ilyen bizalommal tudjunk tekinteni Istenre, és ilyen bizalommal tudjunk tekinteni a Boldogságos Szűz Máriára, Jézus édesanyjára. Szűz Mária megsegít bennünket, velünk van és erőt ad nekünk. Amikor a pécsiek feltekintenek erre a templomra, jusson eszükbe, hogy Havas Boldogasszony, a mi égi édesanyánk segítségünkre van!”

A pécsiek számára különösen nagy jelentősége van a Havas Boldogasszony-templomnak és az augusztus eleji ünnepnek. Nagy Józsefné, Márti néni négyéves kora óta minden évben részt vesz a búcsún: „Örülök, hogy sok fiatal, újmisés pap vett bennünket körül. Ez ajándék Istentől, a legnagyobb ajándék, amit kaphattunk a búcsú alkalmával” – fogalmazott.

Augusztus, 7-én vasárnap 15 órakor a Szent Ágoston-templomtól körmenet indul népviseletbe öltözött fiatalok közreműködésével, hogy imádkozva, énekelve vonuljanak fel a Havihegyre. A 16 órakor kezdődő szentmisét Berecz Tibor újmisés mutatja be, jó idő esetén szabadtéren. A szentmise végén újmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. A szentmise a havihegyi hagyományoknak megfelelően a nemzetiségek részvételével zajlik, bizonyos olvasmányok és énekek horvát, illetve német nyelven hangzanak el. 

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »