Hatvanéves az újvidéki Magyar Tanszék

A vajdasági magyar oktatás szempontjából kiemelt jelentőségű intézmény hat évtizedes múltjáról ünnepi műsor keretében emlékeztek meg ma a Tanszéken. Az elmúlt hat évtizedben csaknem ezren szereztek egyetemi diplomát az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken.

Toldi Éva tanszékvezető hangsúlyozta, a hatvan év már történelmet jelent, a Magyar Tanszék az idők során változott, alakult. – 1959 október 21-én tartotta meg Sinkó Ervin székfoglaló előadását, akkor még magyartanár-képzés volt a tanszék fő feladata. Mára a kulturális élet minden területét lefedik azok a hallgatók, akik magyar tanszéket fejeznek be – hallottuk a tanszékvezetőtől.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke az ünnepségen elmondta: a délvidéki magyar értelmiség, a magyartanárok, a közösségszervezés, a felelősségvállalás ünnepét üljük ma. „A délvidéki magyarság múltja kutatásának olyan fellegvárává válik, amely nemcsak itt a mi vidékünkön, az akkori Jugoszláviában, hanem a Kárpát-medencében és a világon is, hírnevet, elismerést tudott kivívni magának, mind a kutatás, mind az oktatás, mind pedig a közösségszervezés területén.”

A magyar értelmiség egyik bástyájának tekinthető Magyar Tanszéknek voltak nehéz időszakai és rossz döntései – fogalmazott Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke hozzátette: mindvégig meg volt győződve, hogy közösen kell mindezt túlélni. Pásztor köszöntőjében hangsúlyozta, az egykori tanszékvezetők, oktatók által megteremtett légkör, irodalmi, irodalomtudományi és elméleti iskola, viszonyulás az egyetemes magyar irodalomhoz, meghatározó erejű és jellegű. – A tanszék alapítását követően 17 évvel később életre hívott Magyar Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete, amelynek speciális kutatási területe a magyar-délszláv szellemi kapcsolatok vizsgálata volt, hiánypótló, ugyanakkor előremutató tevékenységet végzett. Elmondhatjuk, hogy a gyakran és büszkén emlegetett vajdasági, nyitott, befogadó gondolkodás alakításában ennek az intézetnek igen jelentős szerepe volt.

Hírdetés

A magyar tanszék a vajdasági magyar közösség szempontjából közös érték. Nagy öröm számomra, hogy az intézmény a párbeszéd híve, a kölcsönös tisztelet elve alapján viszonyul az alapítójához – emelte ki Pásztor. – A tanszékről kikerült tanárok az élet megannyi területén megállták a helyüket – hangsúlyozta. – Magyartanárként, újságíróként, kultúrszervezőként, szerkesztőként. Legyünk büszkék arra, hogy irodalomtörténészek, folkloristák, írók, költők, fordítók vannak közöttük, vagy levéltárosok, kisközösségi mindenesek, szakosztályvezetők, anyanyelv ápolást tanítók, a magyar nyelv és irodalom talpasai Vajdaságban. – Az újvidéki Magyar Tanszék mint egy kisebbségben élő közösség csúcsintézménye, abban a helyzetben van, hogy nem mulaszthatja el, nem tekintheti elhanyagolhatónak azt, hogy a magyar irodalom és kultúra, a magyar nyelv szeretetét ne tanítsa az ide érkező hallgatóknak – tette hozzá a Tartományi Képviselőház elnöke.

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője kiemelte, hogy az anyanyelvi tanár-, fordító- és újságíró képzés, valamint a tudományos kutatások és kiadványok megjelentetése területén végzett hat évtizedes tevékenység nagymértékben hozzájárult a vajdasági magyarság kulturális és szellemi utánpótlásához, egyúttal a magyarok identitásának megőrzéséhez – emelte ki a főosztályvezető.

A jubileumi rendezvény keretében megtartották a Bori Imre-emlékkonferenciát, amelyre Budapestről, Pécsről, Szegedről, Veszprémből, Kolozsvárról, Csíkszeredából, Pozsonyból, Komáromból, Belgrádból, Mariborból és Eszékről érkeztek kutatók.

Á. Cs.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »