Hatvan éve történt: 1956. szeptember 24.

Hatvan éve történt: 1956. szeptember 24.

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a szabadságharc előtti Magyarországról.

Büfékocsik készülnek a MÁV-nak

A Dunakeszi Vagongyárban az idén 15, jövőre pedig további 10 büfékocsit gyártanak. A kocsik egy részét büfének rendezik be fogyasztói pulttal, asztalokkal és székekkel. A pultnál eszpresszó kávét, forró virslit, jégbe hűtött üdítőket szolgálnak fel. A kocsik többi részét pedig hét fülkére osztották, s mindegyikben kényelmes, párnás bőrüléseken helyezkedhetnek majd el az utazók. Az első ilyen büfékocsi októberre készül el.

Országszerte csatornáznak

A második ötéves tervben közel 300 millió forintot biztosítanak a városok csatornahálózatának bővítésére. Az elmúlt rendszer ugyanis kevés gondot fordított a városok és a községek fejlesztésére, a felszabadulásig csupán 26 városban volt szennyvízelvezető-hálózat kiépítve.

A legnagyobb építkezés Pesterzsébeten lesz, ahol korszerű szennyvíztisztító telep is létesül. Kőbánya, Kispest és Pesterzsébet szennyvize eddig tisztítatlanul jutott a Dunába, ami jelentős károkat okozott a halállományban. Az új létesítmény a tervek szerint 1959-re épül meg, és naponta 20 ezer köbméter szennyvizet lesz képes megtisztítani.

Csehszlovák géppel szöktek Bajorországba

Egy csehszlovák repülőgép egy hadnaggyal és egy polgári személlyel a fedélzetén egy alsó-bajorországi község mellett szállt le. Az utasok a szövetségi köztársaságban menedékjogot kértek. Kívánságukra a passau-i határrendőr-biztosságra szállították őket. A 22 éves repülőhadnagy és a 24 éves utasa közölte, hogy már egy hónapja készülnek repülőgéppel Németországba szökni. A gép utasa 26 hónapig a cseh légierőnél szolgált, mielőtt leszerelték volna. Kora reggel a Brno melletti repülőtérről indultak el és minden nehézség nélkül jutottak át Bajorországba. A személyeket átadták az amerikai hatóságoknak, a gépet pedig lefoglalták.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »