Hatvan éve történt: 1956. szeptember 23.

Hatvan éve történt: 1956. szeptember 23.

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a szabadságharc előtti Magyarországról.

Egy svéd lap a munkások sanyarú helyzetéről számol be

A Dagens Nyheter munkatársa budapesti beszámolót közöl a „munkások helyzetéről”. Megállapítja, hogy külsőleg úgy látszik, mintha a lakosságnak jó dolga volna Magyarországon. Az üzletek kirakatait nézve az ember bőséget lát, a vásárlás szabad, a jegyrendszer teljesen ismeretlen. Ha azonban az árakat összevetjük a bérekkel, azonnal kitűnik, hogy a magyar munkás élete sem könnyű. Az átlagbér alig 900 forint. A hivatalos adatok szerint 1100 – 1200 forint, de a munkások szerint inkább 700 forint körül mozog. A tudósító ezután felsorolja a különféle cikkek árait, majd összehasonlítja forint értékét a külföldi valutákkal, ebből kiderül, hogy a magyar munkás keresete alig egynegyede a svéd munkás keresetének.

Csatornázzák Lillafüredet

Lillafüreden eddig a szennyvizet a Palota szálló megépítése idején létesített tartályba fogták fel. Az üdülő nagy látogatottsága folytán ez a megoldás sem egészségügyi, sem egyéb tekintetben nem bizonyult megfelelőnek, ezért Miskolc város vezetősége elhatározta Lillafüred csatornázását, amelyre a második ötéves tervben kerül sor, mintegy három és fél millió forintos költséggel. A munkát 1957-ben kezdik meg, és az első évben előirányzott összeg felét használják fel.

Kétszázezer kilóval több a cukor

A Petőházi Cukorgyár még nem kezdte meg az idén a gyártást. Jelenleg a javításokon, illetve az átalakításon dolgoznak, hogy október elején teljes üzemmel indulhassanak. Ebben a szezonban az eddiginél is eredményesebben dolgozik majd a Petőházi Cukorgyár. A lényerő berendezést, amely ezelőtt szakaszos rendszerű és kézi kezelésű volt, most új berendezéssel az ún. „J” diffúziós berendezéssel váltják fel. Az új berendezés üzembe helyezésével a Petőházi Cukorgyárban egy idényben 200.000 kiló cukorral többet tudnak kivonni a répából, mint az elmúlt évben. előnye még az is, hogy jelentős hőenergiát lehet vele megtakarítani, továbbá az előző berendezéshez szükséges 27 ember helyett mindössze 3 dolgozó elegendő a felügyelethez.

A magyar labdarúgó-válogatott első győzelme a szovjetek felett

A központi Lenin stadionban már jóval a kezdési időpont előtt zsúfolásig megtelt a nézőtér. A mérkőzést több mint 100 ezer néző előtt játszotta le a magyar nemzeti 11, akik Czibor góljával nyerték a találkozót 0:1-re.

A magyar csapatot Grosics, Kárpáti, Börzsei, Kotasz, Bozsik, Berondi, Sándor, Kocsis, Hidegkúti, Puskás és Czibor alkotta. Sós Károly, a válogatott edzője a meccset követően úgy nyilatkozott, hogy a játékosai megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, pontosan betartva a taktikai utasításokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »