Hatvan éve történt: 1956. szeptember 12.

Hatvan éve történt: 1956. szeptember 12.

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a forradalom előtti Magyarországról.

Elégedetlenek a háziasszonyok

Átfogó vizsgálatsorozatot indít az Állami Ellenőrzési Hivatal, hogy megállapítsa, hogyan javítható sok fontos fogyasztási cikk minősége. Mielőtt a vizsgálatokat megkezdenék, ankétokat rendeznek, hogy közvetlenül az érdekeltektől, a háziasszonyoktól tudják meg, melyek a legsürgetőbb feladatok – tudósított az MTI.

Az első találkozót a II. kerületben tartották, ahol a helyi üzemekben, hivatalokban dolgozó nők és háziasszonyok azt kérték a hivataltól, hogy vizsgálja meg a fagyasztott hús, a zsír, a vaj, a tej, a gyermekcipő, a játékok minőségét, és azt is nézzék meg, miért nem mindig friss a kenyér. Azt szintén kivizsgáltatnák a háziasszonyok, miért érzik az eladók szívességnek, hogy kiszolgálják a vevőt, és miért veszik rossz néven, ha a vásárlók megnézik a mérleget. Arra is választ várnak, miért nem lehetnek az eladók máshol is olyan udvariasak, mint a csemegeboltokban.

Állítólagos felháborodás az "SS-ek" visszatérése miatt

Széles körű tiltakozás fogadta Nyugat-Németországban, hogy a hadügyminiszter úgy döntött, volt SS-tiszteket rangjuk elismerése mellett felvesznek az új nyugatnémet hadseregbe – írta az MTI. Több német lap és a bajor közélet több vezető személyisége is felháborítónak tartja a döntést. Robert Scholl liberális politikus, volt ulmi főpolgármester, akinek két gyermekét meggyilkolták a fasiszták, hangoztatta: „Szinte felfoghatatlan, hogy volt SS-tisztek fogják nevelni az ifjúságot. Szégyen, hogy a kormány ezeknek az embereknek minden gazemberségét megbocsátja, és ismét közszolgálatba veszi őket”.

Külföldi buszos kirándulások Ausztriába is

A 16-os számú Autóközlekedési Vállalat négy hónap alatt 130 járatot indított külföldre IKARUS 55-ös autóbuszokkal, amelyeken több mint hétezer utast szállított. A legtöbb kocsi Csehszlovákiába ment, ahová csupán az IBUSZ mintegy ötven társasutazást szervezett. Ezenkívül – szintén az IBUSZ-on közreműködésével – DISZ-szervezetek, iskolák, üzemek, gyárak, hivatalok dolgozóit vitték különjáratokon 3-12 napos túrákra Csehszlovákiába, Romániába, Jugoszláviába és Ausztriába. A vállaltnak naponta 10-12 autóbusza jár külföldön és viszi magyar utasait a szomszédos országok festői tájaira, városaiba – írta az MTI.

Pályázat törpeautó tervezésére

A Kohó- és Gépipari Minisztérium országos pályázatot hirdet a Magyarországon gyártandó törpeautó elvi, konstrukciós kidolgozására. A pályázat feltételeit az Autó-Motor újság szeptember 15-i számában közli, és egyben ismerteti az érdekesebb hazai és külföldi törpeautó-típusokat. Az október 20-án záruló pályázaton bárki részt vehet – közölte az MTI.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »