Hatvan éve történt: 1956. október 12.

Hatvan éve történt: 1956. október 12.

A minisztérium mossa kezeit Rajk ügyében

Molnár Erik igazságügyminiszter sajtótájékoztatóján arról beszél, hogy hivatalát semmiféle felelősség nem terheli a Rajk László elleni és a többi ismert politikai perrel kapcsolatban. Mint mondja, ezeket a pereket olyan szervek folytatták le, amelyek felett akkor az igazságügy-minisztérium semmiféle felügyeletet nem gyakorolt, ahogyan a bírói eljárás felett sem.

Azokat a bírákat azonban, akik az ismert politikai perekben eljártak, leváltották – fűzi hozzá a miniszter, azt állítva: a bírák kész anyagot kaptak a tárgyalásokhoz, amelyek formailag teljesen korrektnek látszottak. A vádlottak pedig a tárgyaláson fenntartották beismerő vallomásukat, így „nem egyszerű dolog” eljárni az érintett bírákkal szemben.

A víz vitte a házat, az állam a támogatást

Megvonják az állami támogatást azoktól a bogyiszlóiaktól, akik az árvíz után illetéktelenül építették újjá házaikat.

A tavaszi árvíztől leginkább sújtott településen 685 lakhatatlanná vált családi házból eddig több mint kétszázat helyreállítottak és számos új házat építettek. Az Állami Ellenőrzés Minisztériumának vizsgálata azonban kiderítette, hogy az újjáépítés során számos visszaélés is történt: a helyi tanács negyven olyan ház építésére adott engedélyt, amelyek tulajdonosai erre nem jogosultak.

Különleges műanyagvekkerek készülnek

Új típusú, különleges, műanyagházas ébresztőórákkal bővül a Magyar Optikai Művek termékválasztéka. Az igen tetszetős kivitelezésű órákat öt különféle formában és változatos színekben gyártják majd. A mintapéldányok nemrég készültek el, várhatóan jövőre kerülnek a szaküzletekbe az első megvásárolható példányok.

A szintén újdonságnak számító, úgynevezett nyolcnapos szobaóra mintapéldányai is elkészültek, a gyártásuk 1957-ben kezdődhet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »