Hatvan éve is voltak kalandvágyó fiatalok – 1956. október 5-én történt

Hatvan éve is voltak kalandvágyó fiatalok – 1956. október 5-én történt

Már csak az IBUSZ szervezhet külföldi társasutazásokat

Baráti és nyugati országok igen kedvelt célpontja Magyarország, és a magyar turisták ezrei is előszeretettel keresik fel egyebek mellett a Szovjetuniót és Csehszlovákiát. Megindult az idegenforgalom a nyugati országok felé is.

Ehhez kapcsolódva közli az MTI október 5-én, hogy aki külföldi társasutazáson szeretne részt venni, az már csak az IBUSZ-hoz fordulhat, miután sok üzemre, intézményre érkezett panasz a saját szervezésű nyugati utak lebonyolítása miatt.

A megsokasodó feladatok ellátására az IBUSZ meg is kezdte az előkészületeket.

Takarékosak a dolgozók

Kilenc új takarékfiók nyitásáról számol be a távirati iroda 1956. október 5-én. Azt írják, a fejlesztést a takarékoskodó dolgozók számának növekedése, a fiókpénztári teendők szaporodása indokolja.

1956-ban eddig országszerte harminc új fiókot nyitott az OTP: tizennyolcat vidéken, tizenkettőt pedig a fővárosban. És még nincs vége az évnek…

„Megtévedt, kalandvágyó” fiatalokat büntettek

A 22 esztendős diósgyőri Jakab András a lyukói bányában többször eldicsekedett fiatal társainak külföldi kalandjairól, és ezzel felébresztette bennük a kalandvágyat, rávette őket, hogy szökjenek külföldre.

A tervhez pénzre volt szükségük, amire „bűnös úton” tettek szert először itthon, majd a határt átlépve, Csehszlovákiában is – részletezi a később veszélyesnek bizonyuló kalandot az MTI.

A felbujtót két év börtönre, vádlott-társait ennél rövidebb ideig tartó börtönbüntetésre illetve javító-nevelő munkára ítélte a Miskolci Városi Bíróság.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »