Hatvan éve a művészetek szolgálatában

Hatvan éve a művészetek szolgálatában

Az Ipolysági Művészeti Alapiskola az idei tanévben ünnepli megalakulásának hatvanadik évfordulóját. A jubileum kapcsán pénteken ünnepi hangversenyt szerveztek a városháza színháztermében. A színvonalas eseményen a tanintézmény egykori növendékei léptek fel.

Rédli János, a művészeti alapiskola igazgatója köszöntőjében kifejtette: 1958-ban lépték át az első növendékek az iskola küszöbét, és azzal a céllal érkeztek, hogy megtanulják a művészetet érteni és bemutatni. Hozzátette, az elmúlt évtizedek során a város stabil és megerősödő tanintézményévé váltak.

Kiemelte továbbá, hogy mai világunkban egyre nagyobb a felelősség az értékek átadásában, a kulturális örökségünk ápolásában.

Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere, az oktatási intézmény sokszínűségét és a tehetségápolás felvállalását hangsúlyozta az ünnepi beszédében. „Kis város életében fontos szerep jut egy ilyen intézménynek, amely a nevelés mellett a város kulturális – társadalmi életébe is bekapcsolódik” – fogalmazott a város vezetője.

Nívós műsor tehetséges egykori növendékektől

Az ünnepi rendezvényen az alma mater egykori növendékei léptek fel. A közel másfél órás műsorban a közönség hallhatott klasszikus zenei darabokat, operaáriákat, könnyűzenei dallamokat, ám a tánc sem maradhatott el.

Mint Rédli János a Felvidék.ma-nak elmondta, a műsor összeállításakor elsősorban a művészeti pályát választó növendékeket szólították meg. A fellépők mindegyike művészeti egyetemet, illetve konzervatóriumot végzett, avagy jelenleg is ott folytatja tanulmányait.

A koncerten fellépett többek között Balga Gabriella, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Morvay József operaénekes, Koterík Tamás és Klukon Krisztián gitárművészek, Kanta Gábor és Róbert zenepedagógusok.

– vallotta portálunknak Balga Gabriella, a  Magyar Állami Operaház magánénekese.

 Négy szak, több száz növendék

Az intézmény 1958. október 18-án nyitotta meg kapuit. Első igazgatója Kramár Hedvig volt. Az első évtizedekben zeneiskolaként működött. A zeneelméleti órák mellett számtalan hangszeren oktatnak, emellett énektanítás is folyik a zenei szakon. Az itt tanuló növendékek rendszeresen adnak nevelői koncertet a város és a környező települések oktatási intézményeiben. A tanulók számos alkalommal megmérettetnek a különféle versenyeken.

A hetvenes években képzőművészeti szakkal bővült az iskola kínálata. A szak vezető tanárának, Czibulya Líviának irányításával számtalan országos és nemzetközi sikert értek el. Az egykori növendékek alkotásaiból kedden nyílt kiállítás a Menora Saag Centrum Artis épületében.

Az ezredfordulót követően tovább bővült a tanulmányi szakok száma, immár tánc- és drámaszakon is tanulhatnak az ipolysági és környékbeli fiatalok. A magyar-szlovák tanítási nyelvű tanintézménynek napjainkban több száz növendéke van.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »