Háttérbe kerül a készpénz

Háttérbe kerül a készpénz

Szlovákiában ugyan még mindig a készpénz dominál, egyre népszerűbb azonban a kártyás fizetés. A Szlovák Bankkártyaszövetség (ZBK) tegnap, az általa kezdeményezett készpénzmentes napon tette közzé az ezzel kapcsolatos legfrissebb elemzését.

Manapság az összes fizetés nagyjából 40 százalékánál használjuk a kártyánkat, míg a fennmaradó 60 százalék készpénzes fizetés, elsősorban vidéki környezetben, a kisebb városokban dominál még mindig a készpénz – derül ki a Szlovák Bankkártyaszövetség friss adataiból. A szakmai szervezet a kártyás fizetés népszerűsítése érdekében tartotta meg idén is a készpénzmentes napot, amely ezúttal november 7-ére esett, és amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet a kártyás fizetés előnyeire. Milan Bednár, a ZBK elnöke szerint a 60 százalékos arány a készpénzfizetések esetében magasnak tűnhet, az európai átlag azonban ennél magasabb, nagyjából 80 százalék körül mozog, vagyis Szlovákia még mindig a jobban teljesítők közé tartozik.

„A kártyás fizetés minél szélesebb körű elterjedése az állam számára is fontos, hiszen ezzel sikerül kifehéríteni a gazdaságot, növelve az adóbevételeket”

– tette hozzá Ladislav Kamenický pénzügyminiszter, aki szerint az újítások bevezetése szempontjából Szlovákia az európai élvonalba tartozik, megemlítve az érintésmentes fizetés népszerűségének a töretlen növekedését is. A készpénzmentes napról – amely idén már a harmadik évfolyamába lépett – bővebben egyébként a www.denbezhotovosti.sk honlapon tájékozódhatnak. 

A kártyás fizetés terjedése mellett Szlovákiában egyre többen élnek azonban az internetes banki szolgáltatások nyújtotta lehetőségekkel is. Az IMAS International piackutató társaság legfrissebb felmérése szerint a lakosság 78 százaléka a számítógépén vagy a mobiltelefonján keresztül intézi a banki ügyeit. Régiónkból ezzel csak a cseheknek sikerült megelőzniük bennünket, nyugati szomszédunknál a lakosság 80 százaléka állítja, hogy a pénzintézetek ügyfeleiként is élnek a modern technika adta lehetőségekkel. Magyarországon ugyanakkor ezt a megkérdezettek csupán 49, Romániában pedig a 33 százaléka ismerte el. 

Hírdetés

„Szlovákiában az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt az internetes bankolást igénybe vevők aránya, ami a leggyorsabb növekedés az egész régiónkban”

– nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Az internetes banki szolgáltatásokat használók között azonban Szlovákián belül is látványos különbségek vannak. A 15 és 29 év közötti korosztálynak például a 92 százaléka él ezzel a lehetőséggel, míg az ötvenen felülieknek nem egész kétharmada. A felmérés szerint a férfiak (82%) nyitottabbak az új technológiákra, mint a nők (74%). 

A banki ügyintézés mellett azonban látványosan nő azok száma is, akik otthonról, a számítógép mellől vásárolnak.

Az online üzletekben az IMAS International által megkérdezettek 61 százaléka vásárol ruházatot, cipőket, táblagépeket, televíziókat, okostelefonokat és egyéb elektronikai eszközöket. Minden második ember már a repülőjegyet és a szállodai szobát is interneten foglalja le, az élelmiszer-vásárlást ezzel szemben a lakosság alig ötöde intézi online.

(mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »