Hatszorosan túlárazott felesleges gyorstesztek – Matovič visszaéléseket talált a Tartalékalapnál, az igazgatónak mennie kell

Hatszorosan túlárazott felesleges gyorstesztek – Matovič visszaéléseket talált a Tartalékalapnál, az igazgatónak mennie kell

Igor Matovič kormányfő, Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Eduard Heger pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatóján számoltak be a Tartalékalap készleteinek állapotáról és a koronavírus-járvány mai számairól. Matovič túlárazás gyanús esetről számolt be, a Tartalékalap igazgatóját elmozdítják és büntetőfeljelentést is tesznek. 

Arról tárgyaltak, hogyan lehetne elindítani Szlovákiában is a tömeges tesztelést.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter bejelentette, hogy mindössze 7 új koronavírusos esetet állapítottak meg a mai napon, összesen 235 negatív teszt volt. A fertőzöttek száma így jelenleg 185, miközben a járvány kitörése óta 3304 személye tesztje volt negatív.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a főrévi kórházban lezárták a nőgyógyászati osztályt, miután megállapítottak az egyik ottani orvos COVID-19-el volt fertőzött. További 6 egészségügyi dolgozóval került kapcsolatba, ők is karanténba kerültek és tesztelik őket a fertőzésre. Az illető klinikán – a miniszter szavaival élve – volt „két felelőtlen orvos is”, akik Olaszországban voltak korábban síelni, hazatérve pedig nem törődve az előírásokkal, védőfelszerelés nélkül érintkeztek a betegekkel.

Ha kiderül, hogy a két orvos ténylegesen fertőzött volt, akkor jelentős számú egészségügyi dolgozót lesznek kénytelenek karanténba helyezni Főréven.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő azzal folytatta, hogy délután folytatták a Tartalékalap készleteinek felmérését, Elismételte korábbi kijelentéseit, miszerint a Tartalékalapok egészségügyi készletei lényegében nullán álltak, az előző kormány pedig késve indította el a beszerzési folyamatot.

„Jelenleg a Szlovák Tartalékalapok nem tudja biztosítani a fertőzéssel szembeni harc frontvonalában lévő egészségügyi dolgozók számára a védőfelszerelést”

fogalmazott.

Matovič kifejtette, hogy a legfontosabb, hogy elkezdődjön a tömeges tesztelés.

Hírdetés

A Tartalékalap gazdálkodásáról elmondta, hogy a legfeltűnőbb szerződéseket a Lacorp nevű vállalattal kötötték. A két szerződés összértéke 35 millió euró, miközben a cég múlt évi összforgalma 74 ezer euró volt.

„A Tartalékalap igazgatója szerint egy ilyen vállalat elég fajsúlyos ahhoz, hogy 35 milliós megrendelést teljesítésén. A válság idején a papír megint mindent elbír”

mondta a kormányfő. Hozzátette, senki a Tartalékalap munkatársai közül nem tudta megválaszolni azt a kérdést, hogyan merült fel az a lehetőség hogy épp a Lacorpot válasszák a megrendelések teljesítésére. Matovič elmondása szerint a Tartalékalap vezetése megpróbálta eltitkolni a céggel zajló tárgyalásokról készült jegyzőkönyveket (mikor erről beszélt, a Tartalékap jelenlévő igazgatója meglepődött, felhúzott szemöldökkel meredt a kormányfőre).

A jegyzőkönyv szeint ugyanis nem kifogások merültek fel a Lacorp alkalmasságát illetően az FFP3-as típusú maszkok beszállítása kapcsán.

A jegyzőkönyv egy másik részéből kiderült az is, hogy míg az egészségügyi minisztérium a releváns tesztekhez szükséges készleteket rendelte meg a Tartalékalapoktól, a gyakorlatban egy véralapú gyorstesztet szerzett be a Tartalékalap (a COVID-19-et toroktörletből és orrnyálkahártya mintából mutatják ki).

Hatszoros túlárazás

Matovič elmondása szerint a Tartalékalap vezetése ma délután még azt sem tudta megmondani, hogy 200 ezer vagy négymillió ilyen gyorstesztet rendelt-e meg. Végül kiderült, hogy 200 ezer ilyen tesztet vásároltak 6 millió euróért (magyarul: pontatlanságuk miatt teljesen haszontalan gyorsteszteket vásároltak 30 euró/darab áron). Az ilyen gyorstesztek piaci ára ma kínában 2-5 euró között mozog.

Matovič ezek után kijelentette, hogy a Tartalékalap igazgatója, Kajetán Kičura nem élvezi bizalmát, ezért a holnapi kormányülésen felszólítja a gazdasági minisztert, hogy azonnali hatállyal mozdítsa el posztjáról. Egyúttal azzal vádolta meg, hogy megsértette a közérdeket, rosszul gazdálkodott a rá bízott hivatal erőforrásaival és egyúttal veszélybe sodorta a lakosság egészségét is.

„Egy ilyen embernek nincs mit tovább keresnie ezen a poszton”.

mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy büntetőfeljelentést is tesznek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »