Hátrányban az élettársak a csoknál

Akár 7,4 millió forintos hátrányt is szenvedhetnek a csokot igénylő párok, ha nem élnek házasságban és nem csak közös gyermeket nevelnek. A törvény szerint ugyanis az életközösségbe hozott gyerekek közül csak egyikükét veszik figyelembe a jogosultság megállapításakor.

Kellemetlen meglepetés érheti azokat az élettársi közösségben élő párokat, akik nem kellő figyelemmel olvassák a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részletes szabályait. A Bankmonitor pénzügyi szakportál elemzése rámutat, nem mindegy, hogy az úgynevezett mozaik családokban a felek házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek. (A törvény mozaik családoknak nevezi azokat a családokat, ahol az együtt élő párok előző kapcsolatukból is hoztak gyermekeket.) Ha ugyanis mindkét fél hoz gyermeket a tervezett lakásba, élettársakként kevesebb támogatást kapnak, mint ha házastársak lennének. Az utóbbi esetben megkapják a jogszabály által előírt teljes támogatást, míg az élettársak csak az egyik fél gyermeke vagy gyermekei után. Ha mindkét fél egy-egy gyermeket hoz a közös háztartásba, akkor élettársakként hatszázezer, házastársakként viszont 2,6 millió forint támogatást kapnak.

Ha közös gyermekük is van, akkor még bonyolultabbak a számítási szabályok. Amennyiben ugyanis mindkét fél hozott egy-egy gyermeket a házasságba, és születik egy közös gyermekük is, úgy őt csak az egyik szülő gyermekeként számítják be, és csak ezután kapja a család a támogatást. Így előfordulhat, hogy amíg három gyerek után egy házaspár jogosult a tízmillió forintos támogatásra és a tízmillió forintnyi kedvezményes hitel felvételére, feltéve, hogy új lakást vásárol, vagy házat épít, addig egy ugyancsak három gyermeket nevelő, de élettársi kapcsolatban élő pár mindössze 2,6 millió forintra számíthat. Szerencsére a szülők szabadon döntik el, hogy melyikük oldalán kérik beszámítani a közös gyermeket, így ha csak egyik oldalról hoztak az életközösségbe gyermeket, nem kerülnek hátrányba, mert a meglévő gyermekhez számíthatják hozzá a közös csemetét is.

Azokra az új lakást vásárlókra, illetve építkezőkre vonatkozó társadalombiztosítási szabályok sem egységesek, akik három gyermeket nevelnek. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hosszúságú társadalombiztosítási jogviszonyt tudnak igazolni. Ha csak fél esztendőt, akkor 2,6 millió forintos támogatásra számíthatnak, ha viszont legkevesebb két évet, akkor megkaphatják a teljes, tízmillió forintos összeget is. Az azonban ez esetben is könnyebbség, hogy elegendő a kérelmező felek közül az egyiknek teljesíteni ezt a feltételt.

Fontos eleme a törvénynek, hogy azok is igénybe vehetik a támogatást, akik a tavalyi év második felében igényeltek már csokot, vagy azelőtt kértek szocpoltámogatást. Az ő esetükben a korábban megkapott összeget le kell vonni a most járó támogatásból. Ha például valaki korábban már igénybe vette az egy gyermek után járó 600 ezer forintot, és most két gyermekkel házat épít vagy új lakást vásárol, akkor az egyébként járó 2,6 millió forintból levonják a felvett hatszázezer forintot, vagyis kétmillió forint jár a családnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »