Hatodik alkalommal is Önkormányzati Szabadegyetem Nagymegyeren

A Pro Civis Polgári Társulás hatodik alkalommal rendezi meg október 13–15-én a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban a dél-szlovákiai önkormányzati képviselők és polgármesterek részére tartott szabadegyetemét. 

 

A terítékre kerülő témákból

 

Szó lesz az anyanyelvhasználat fontosságáról, a szlovák-magyar pályázati lehetőségekről, a város- és falufejlesztések lehetőségeiről, a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás aktuális kihívásairól, különös tekintettel az önkormányzatok vonatkozásában. A másik vezértéma az európai regionalizmus és önkormányzatiság lesz, de előadás hangzik el a Feszty Árpád-emlékév kapcsán is.

 

Pénteken ennek megfelelően Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország nagykövetének köszöntőjét és Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnökének megnyitóját követően Menyhárt József, az MKP elnöke tart előadást Nyelvhasználati lehetőségeink az önkormányzatoknál címmel. Ezt követően Magyarság a peremvidéken és a diaszpórában címmel ad elő Grezsa István kormánybiztos.

 

A témához kapcsolódik Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének előadása a szövetség szórványprogramjáról. Lelkes Gábor (Danube Euroconsulting) előadása a szlovák-magyar pályázati lehetőségeket (Interreg V.) veszi górcső alá.

 

Város- és falufejlesztés

 

A város- és falufejlesztés témakörében két előadást hallhatnak a résztvevők – Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere és Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke részéről. Ugyancsak a délutáni programban kerül sor a magyarországi hulladékgazdálkodás (Weingartner Balázs, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója) és az új szlovák környezetvédelmi törvénnyel foglalkozó (Bognár Éva, Naturpark) előadására, majd Süveges László, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. igazgatója tart előadást, amely a közös (magyar-magyar) gazdasági tér kialakításának szermpontjából lehet igen tanulságos.

 

Péntek délután hallhatjuk a Felvidéken született Feszty Árpád jubieluma kapcsán Ökrös Mariann-nak, a Feszty-körkép Alapítvány elnökének előadását.

 

Európai regionalizmus, önkormányzatiság és önigazgatás

 

A szabadegyetem szombat délelőtti, az európai regionalizmus, önkormányzatiság és önigazgatás témakörével foglalkozó programja is izgalmasnak igérkezik, hiszen megjelenik és előad Kalmár Ferenc (az ismert EU-s Kalmár-jelentés szerzője), Szili Katalin miniszteri biztos és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Utána bemutatkozik a Femine Fortis Polgári Társulás. A panelbeszélgetés résztvevője a társulás elnöke, Bauer Edit egykori EP képviselő és Kiss Beáta, az MKP oktatási alelnöke.

 

A fontos, és nemzeti közösségünk szempontjából egyedülálló kétnapos nagymegyeri szabadegyetem idén is fórumot teremt majd a vitára, az eszmecserére és a tapasztalatcserére, ami megkönnyítheti az önkormányzatok tájékozódását és mindennapi munkáját.

 

A szabadegyetemre itt lehet jelentkezni.

 

Körkép.sk/Pro Civis

 

Nyitókép: felvidek.ma

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »