Hatmilliárd forintot kap a Pest megyei egészségügy

Hatmilliárd forintot kap a Pest megyei egészségügy

Az NGM összesen több mint 6 milliárd forint támogatásban részesít hatvan Pest megyei önkormányzati egészségügyi intézményt infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztésére, korszerűsítésére. Az önkormányzatok pályázaton nyerték el a támogatást – közölte Rákossy Balázs, a minisztérium államtitkára.

Hatvan Pest megyei önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény nyert el több mint 6 milliárd forintot intézményi infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztésére, korszerűsítésére – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

A pályázat az alapellátáshoz tartozó háziorvosi szolgálat, a fogorvosi szolgálat, az ügyeleti ellátás, a védőnői szolgálatnak helyet adó épületek, épületrészek fejlesztésére, új épületre, a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra-fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre is lehetőséget nyújtott egyenként 10-200 millió forint támogatási összegben.

Hírdetés

Rákossy Balázs elmondta, a felhívásra 101 pályázat érkezett mintegy 9 milliárd forint értékben, amely meghaladta a rendelkezésre álló keret csaknem kétszeresét. Erre és a megalapozott szükségletekre tekintettel a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 1,3 milliárd forinttal megemelte. A 6,1 milliárd forintos keretből mintegy 60 Pest megyei egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény fejlesztése valósulhat meg a következő években – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Pest megye a fővárossal együtt a közép-magyarországi régióhoz tartozik, amely Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít, és ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat.

Ennek ellensúlyozására a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos hazai célzott költségvetési forrás biztosításáról döntött.

A döntés rögzíti a támogatás fő stratégiai fejlesztési irányait, köztük az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítását, amelynek keretében tavaly június végén tette közzé a nemzetgazdasági tárca a pályázati kiírást a Pest megyei települési önkormányzatoknak 4,8 milliárd forint keretösszeggel.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »