Hatástalan a jogi határzár

A hatóságok nem tudnak érvényt szerezni a migránsok kiutasításáról szóló döntéseknek, aki bejut Magyarországra, az könnyedén itt maradhat Európában.

Hatástalan a kormány által jogi határzárnak nevezett szabályozás – írja a Népszabadság. A lap szerint a bíróságok tavaly szeptember és idén június között 2715 kiutasítás végrehajtására kérték fel az idegenrendészeti hatóságokat, ebből 54-et sikerült végrehajtani.

Ez azokból a válaszokból derül ki, amelyeket Pintér Sándor belügyminiszter adott az MSZP-s Harangozó Tamásnak. A szocialista politikus szerint a migránsok nagy része – bárhogyan lép be az ország területére – jó eséllyel itt tud maradni, vagy legalábbis Európában.

És hogy ez miért lehetséges? A kijelölt befogadóhelyek nyitottak, a migránsokat  a tranzitországok egyre ritkábban veszik vissza, a származási országoknak pedig kicsi az együttműködési hajlandósága, esetleg az ott zajló háború miatt nem is lehet oda visszatoloncolni a bevándorlókat.

A kiutasított, még nem kitoloncolt bevándorlók a törvény szerint idegenrendészeti őrizetbe vehetők, és fél vagy egy évig a rendőrség idegenrendészeti őrzött szállásain kell elhelyezni őket. Utána viszont könnyedén eltűnhetnek.

Tavaly a balassagyarmati közösségi szálláson elhelyezett 1115 migránsból 1103 tűnt el nyomtalanul. Az idén ugyanott elszállásolt 166 menekült közül 151 távozott ismeretlen helyre. Ezután körözést adnak ki ellenük, de úgy tűnik, hiába.

A migránsok nagy része a menedékkérelem beadás után azonnal elhagyja az országot, eddig csaknem 300 ezren regisztráltak, majd eltűntek. A rendőrségi statisztikák és a belügyminiszter válaszai alapján döntő többségüket nem is keresik a magyar hatóságok – írja  lap.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »