Határvadászképzés: az első szolgálat is éles lőfegyverrel indul

Határvadászképzés: az első szolgálat is éles lőfegyverrel indul

Az országban az elsők között kezdődött meg Nyírbátorban a szerződéses határvadászok képzése, négyhetes képzést kell teljesíteniük.

Nagy István rendőr ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló Határvadász Ezredének főkapitányi biztosa elmondta, Nyírbátorban különösebb átalakításokat nem igényelt a határvadász-kiképzés: a Készenléti Rendőrség objektuma nagy előadóteremmel bír, és igény szerint szállás is adnak a jelentkezőknek, akiknek minden nap ingyenes ebédet biztosítanak.

Első lépcsőben öt helyszínen kétszázadnyi határvadász, vagyis

valamivel több mint 200 fő képzése kezdődött meg.

A kiképzés négy héten át négy modulban, összese 180 órában zajlik:

  • Az első periódus során rendészeti ismereteket,
  • a másodikban jogi ismerteket,
  • a harmadikban intézkedéstaktikai és lövészeti,
  • míg az utolsóban határrendészeti, -őrizeti és -forgalomellenőrzési ismerteket sajátítanak el a határvadászok.

Hírdetés

Nagy István hozzátette:

természetesen még nem önállóan, hanem a jelenlegi határrendészeti kirendeltségek tapasztalt járőreivel. Az ezredes megjegyezte, bízik abban, hogy a leendő határvadászok éles helyzetben is megtapasztalhatják azokat a feltételeket, amik fegyverhasználatra adhatnak okot, de emellett elméleti oktatásban is részesülnek, illetve lőgyakorlaton is részt fognak venni.

A jelentkezők összetételéről azt mondta, zömében fiatalokról van szó, akik az előzetes elbeszélgetések alapján motiváltnak tűnnek. Nagy István maga is érdeklődött, hogy tisztában vannak-e azzal, mi zajlik a határon, és a válaszokból úgy tűnt számára, hogy nyomon követik az eseményeket, és így is részesei kívánnak lenni a határvadászegységnek.

A határvadászok elsődleges feladata a magyar államhatár sérthetetlenségének a biztosítása, a jogellenes határátlépés megakadályozása, megerősítve a határrendészeti kirendeltségek állományát, kiváltva a déli határon a honvédségi és készenléti rendőrségi egységeket.

A jelentkezés továbbra is nyitva áll.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »