Határozottabb fellépés a migráció ellen

Határozottabb fellépés a migráció ellen

Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagországok, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat – közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtök délelőtt Brüsszelben.

mazi54_bThomas de Maiziere német belügyminiszter

A tárcavezető az uniós belügyminiszterek tanácskozására érkezve beszélt erről újságírók előtt. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindenki Európába jöhet, aki akar. Ezért van szükség törvényes útvonalra a valódi menekültek számára” – hangsúlyozta a német politikus, aki védelmébe vette az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli csúcstalálkozóján született elvi megállapodást. Hozzátette, csökkenteni kell az Európába érkezők számát, fel kell számolni az embercsempész-hálózatokat, együtt kell működni Törökországgal, valamint segítséget kell nyújtani Görögországnak.

Eközben kiderült: negyven migráns „szökött meg” szerdán a macedón–szerb határ közelében lévő macedóniai Tabanovci település befogadóközpontjából. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) csütörtöki beszámolója szerint 22 afganisztáni és 18 iraki bevándorló azt a helyzetet használta ki, hogy a központban megszünt az áramszolgáltatás. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hová lettek a migránsok, feltevések szerint a néhány kilométerre fekvő szerb határ felé indultak el, ahol illegálisan akarnak átjutni.

A Danas című szerb napilap szintén csütörtökön azt közölte: csak akkor maradhat Szerbiában az a mintegy kétezer bevándorló, aki a határok lezárása és az ellenőrzések szigorítása nyomán az országban rekedt, ha menedéket kér ott, ellenkező esetben hazájukba vagy Macedóniába toloncolják őket vissza.

A szerb–macedón határ melletti presevói befogadóközpontban csütörtökön mintegy hatszáz olyan bevándorló volt, akit múlt hétfőn Horvátország küldött vissza Szerbiába. További több száz ember volt az ország más befogadóállomásain. Az Európai Unió és Törökország közötti brüsszeli csúcstalálkozó után lezárultak a határok az illegális bevándorlók előtt, Szlovénia, Horvátország és Szerbia, a schengeni szabályokhoz tartva magát, már csak érvényes útlevéllel és vízummal engedi be a migránsokat.

Kedd hajnal óta egyetlen menekült sem lépett be Szerbiába, sem Szerbiából Horvátországba, ám a presevói központ munkatársai számítanak még néhány száz bevándorló érkezésére, akiket a zágrábi hatóságok toloncolhatnak vissza Szerbiába.

Ismét menekültek fulladtak az Égei-tengerbe

Öt menekült, köztük egy három hónapos csecsemő az Égei-tengerbe fulladt szerda késő este – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön. Az Ihlas hírügynökség értesülései szerint a halálos áldozatok között két csecsemő volt. Az iráni és afgán migránsokból álló csoport Leszbosz szigetére tartott a török oldalon fekvő Ayvaciktól, de motorcsónakjuk a parttól 500 méterre a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt felborult. A török parti őrség kilenc embert kimentett a vízből, két eltűnt személyt helikopterrel továbbra is keresnek. A túlélők közül háromnak súlyos az állapota, őket kórházba vitték – írta a Dogan hírügynökség.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »