Határozatlan időre teljesen leállították az oroszok az Északi Áramlatot, továbbra sem érkezik földgáz a vezetéken

Határozatlan időre teljesen leállították az oroszok az Északi Áramlatot, továbbra sem érkezik földgáz a vezetéken

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat pénteken bejelentette, hogy az Európába irányuló szállítások szempontjából létfontosságú Északi Áramlat gázvezetéket “teljesen” leállítja egy turbina megjavításáig, noha a karbantartás után szombaton kellett volna újra üzembe helyezni. A szállításnak szeptember 3-án kellett volna újraindulnia.

A Gazprom közleményében azt írta, hogy a karbantartási művelet során “olajszivárgást” fedezett fel a turbinában. “A javításig (…) a gázszállítás az Északi Áramlaton keresztül teljesen felfüggesztik.” Oroszországnak szombaton kellett volna újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután újabb háromnapos szüneteltetéssel tette próbára az európaiak türelmét, akik versenyt futnak az idővel, hogy elkerüljék az idei téli energiaválságot – írta az AFP francia hírügynökség.

A Gazprom pénteken közölte, hogy a műszaki problémákat a turbinát gyártó német Siemens csoport képviselőivel folytatott ellenőrzés során fedezte fel.

Hírdetés

Az orosz csoport “olajszivárgásról” számol be “az egyik rotor sebességmérőjéhez csatlakozó kábeleken”. A Telegramon a csoport egy olyan fotót tett közzé, amelyen barnás folyadékkal körülvett kábelek láthatók. Korábban a nap folyamán a Kreml azt állította, hogy az Északi Áramlat gázvezeték működést pótalkatrészhiány fenyegeti a Moszkva ellen az ukrajnai offenzíva nyomán elrendelt szankciók miatt.

A Siemens Energy konszern pénteken közölte, hogy a Portovaja kompresszorállomáson észlelt olajszivárgás műszakilag nem indokolja a gázvezeték leállítását.

“Az ilyen jellegű szivárgások rendszerint nem befolyásolják a turbina működését, és a helyszínen javíthatók. Ez a karbantartási munkák keretében rutineljárás” – közölte a vállalat. “A múltban az ilyen jellegű meghibásodás nem vezetett a működés leállításához. A Siemens Energyt nem most nem kérték fel karbantartási munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll”- közölte a német cég. A Kreml február végi ukrajnai katonai beavatkozásának kezdete óta Moszkva a masszív nyugati szankciókra válaszul jelentősen csökkentette az európaiaknak szánt gázszállításait. Az orosz gáztól nagymértékben függő európaiak azzal vádolják a Kremlt, hogy a gázkérdést nyomásgyakorlásra használja, amit Moszkva a szankciók okozta műszaki problémákra vagy a fizetési késedelmekre hivatkozva cáfol.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »