Határozatban ítélték el Trump „gyűlöletes megjegyzéseit”

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt közhivatalra alkalmatlan, felháborító semmirekellő – olvasható abban a parlamenti határozatban, amelyet csütörtökön egyhangúlag fogadott el az ausztráliai Új-Dél-Wales törvényhozása Sydneyben. Trump eközben közölte: hibának tartja Jugoszlávia NATO-bombázását, és bocsánatot kér.

Ha csak egy képviselő is ellene szavazott volna, az indítványt elvetik, de senki sem szavazott nemmel a házban, így a határozatot egyhangúlag elfogadták.

Az új-dél-walesi törvényhozás elítéli Trump „gyűlöletes megjegyzéseit”, amelyeket kisebbségekkel és nőkkel kapcsolatban tett, amelyek „nyilvánvaló szexuális bűncselekményt írnak le”. A múlt pénteken nyilvánosságra került, tizenegy éves felvételen Trump arról beszél, hogy szabadon fogdoshatja a nőket, mert híres.

„Örömteli, hogy a konzervatívoktól a zöldeken át a liberálisokig, az ausztrál politika egyöntetűen egyetért abban, hogy Donald Trump egy felháborító semmirekellő, aki teljesen alkalmatlan arra, hogy közhivatalt viseljen” – jegyezte meg a javaslatot előterjesztő Jeremy Buckingham, az új-dél-walesi parlament zöld párti képviselője.

„Teljesen világos, hogy minden rendes és gondolkodó ember ellenszenvesnek találja Donald Trump viselkedését, a világ pedig abban reménykedik, hogy az amerikai választók elutasítják gyűlöletre épülő politikáját” – húzta alá Buckingham.

„Nagy hiba volt”

Hiba volt bombázni a szerbeket 1999-ben – jelentette ki mindeközben Donald Trump a Nedeljnik című szerb hetilap legfrissebb, csütörtöki számának adott interjújában, majd bocsánatot kért azért, ahogyan az amerikai politika, különösen a Clinton-kormányzat bánt Jugoszláviával, illetve Szerbiával.    

„A szerbek bombázása, akik mindkét világháborúban a szövetségeseink voltak, nagy hiba volt. A szerbek nagyon jó emberek. Sajnos a Clinton-adminisztráció sok rosszat okozott nekik, de az egész Balkánnak is, amelyet kaotikussá tett. Korábban is többször bocsánatot kértem már a szerbektől az Egyesült Államok, különösen Clinton velük szembeni politikája miatt” – fogalmazott az interjúban Donald Trump Bill Clinton amerikai elnök 1993 és 2001 közötti elnökségére utalva.         

A NATO 1999 márciusában indított támadást Jugoszlávia ellen. Az akkor Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek súlyos etnikai tisztogatást kezdtek a tartomány albán lakosság ellen.

A republikánus elnökjelölt kiemelte: megválasztása esetén szorosabbra fűzi a kapcsolatot Belgráddal, és az egész amerikai külpolitika irányvonalán javít majd.

„Magára hagyták Irakot”

A külpolitikai kapcsolatokról szólva kitért arra is, hogy módosítana az Oroszországhoz fűződő viszonyon is. Mint mondta, Vlagyimir Putyin elnökkel keményen bánna, ám Oroszországgal baráti kapcsolatra törekedne, mert csak így lehetne harcolni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és más veszélyek ellen.

Az Iszlám Állam elleni harcról úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi amerikai vezetők nagyon rosszul végezték a munkájukat. „Akár úgy is fogalmazhatok, hogy ők felelősek azért, hogy az Iszlám Állam és a hasonló csoportok létrejöttek. Magára hagyták Irakot, visszavonták a csapataikat annak ellenére, hogy minden tábornok azt mondta, hogy ott kell hagyni a katonaságot” – részletezte Donald Trump. A republikánus elnökjelölt szerint Washingtonnak jelenleg semmilyen ötlete vagy terve nincs arra, hogy miként oldja meg a közel-keleti helyzetet. Azt mondta: ahhoz, hogy Amerika újra naggyá váljon, folytatni kell a hadsereg erősítését, és minden harcot meg kell vívni.

A Nedeljnik újságírója úgy véli, Donald Trump a szerb lapnak mondottakkal szeretne szimpátiát kelteni az Egyesült Államokban élő szerbekben, akiknek a szavazata sokat nyomhat a latban az úgynevezett ingaállamokban, például Michiganben vagy Ohióban, ami a lap szerint a választás végeredményét is befolyásolhatja.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »