Határon túli magyar közösségeket is támogat védőeszközökkel a budapesti kormány

Határon túli magyar közösségeket is támogat védőeszközökkel a budapesti kormány

Minden magyar felelős minden magyarért, ezért a magyar nemzeti közösségeket a határok túloldalán is támogatja a kormány, eszközökkel is – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.
Szijjártó Péter elmondta: a határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány,

600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Mura-vidéken és a Vajdaságban.

Hírdetés

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország azért tudja megtenni ezt, mert működik a Kína és Magyarország közötti légihíd és a kormány több mint 30 millió maszkot vásárolt már Kínából. Emellett van egy komplett gépsor, amely hamarosan megkezdi a működését és havonta 2 millió 800 ezer maszkot lehet rajta előállítani. A saját gyártású maszkok megteremtik a lehetőséget arra is, hogy segítse a kormány azokat, akik nagy bajban vannak Magyarország környékén – mondta. A külügyminiszter közölte:

szinte mindegyik határon túli magyar közösség megkereste a kormányt azzal, hogy rossz az ellátottság azokon a területeken, ahol élnek, egyes kórházak pedig a működési képességeik küszöbére értek a koronavírus jelentette kihívások miatt.

Szijjártó Péter azt mondta: kötelességünk a magyar emberek egészségét és életét megvédenünk, ehhez pedig szükséges, hogy az egészségügyi védekezés sikeres legyen. Hozzátette: az elkövetkező hetekben is jelentős szállítmányok érkeznek Magyarországra Kínából, elősegítve az egészségügyi védekezés sikerét.

Ezzel egy időben pénteki közleményében az RMDSZ azt állítja: a szövetség kérésére tette lehetővé a magyar kormány, hogy a romániai kórházak is hozzájussanak egy fontos gyógyszerhez, amellyel sok helyen kezelik a fertőzötteket. Kelemen Hunor szövetségi elnök videóüzenetében közölte: a magyar kormány megszüntette a hidroxiklorokin exportjának tilalmát. „Ez a gyógyszer ugyan nem ellenszere a koronavírusnak, de nagyon sok helyen kezelik vele a fertőzötteket sikeresen. Ez a gyógyszer Romániában hiánycikk, itthon nem gyártják, Magyarországon viszont igen, és szükség volt arra, hogy engedélyezzék az országból való kihozatalát. Mától a romániai kórházak is megfelelő mennyiségben juthatnak hozzá ehhez a fontos gyógyszerhez” – jelentette ki Kelemen, megköszönve a magyar kormány, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közreműködését. Az RMDSz elnöke szerint a Magyarországról érkező gyorssegélyt – maszkokat, kesztyűket, védőruhákat, fertőtlenítőszereket – az erdélyi magyarok lakta megyékbe juttatják el azokhoz, akik az élvonalban küzdenek a járvánnyal. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »