Határon átnyúló programokról tanácskoztak Újvidéken

Határon átnyúló programokról tanácskoztak Újvidéken

Tanácskozással zárult ma Újvidéken a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program. A zárókonferenciával egyidejűleg bemutatták az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia 2014-2020 Programot is.

Az eseményen elhangzott, hogy az elmúlt időszakban a három pályázati felhívásra 639 projektumjavaslat érkezett, amelyből összesen 204 program valósult meg.

Perényi Zsigmond, Magyarország Miniszterelnökségének államtitkár-helyettese szerint ez mindenképp sikerként könyvelhető el. – Közel hatvanmillió eurónyi támogatási összeget sikerült felhasználni, és azt hiszem, hogy az összes határ menti programból ez volt az egyik legjobb mutatóval rendelkező, hiszen majdnem 98 százalékát használtuk fel a pénzeknek, ami európai szinten is egyedülálló. Azt mindenki tudja, hogy a pénzelosztások ciklusonként működnek az Európai Unión belül, 2020-ban egy új ciklus kezdődik, és bizonyára az eredeti kohéziós pénzeket csökkentik majd, de a határ menti pénzeket, amelyek arra szolgálnak, hogy a két határ menti régiót fejlesszük, azokat nem hogy csökkentik, de meg is fogják toldani. Ehhez azt kell, hogy lássák Brüsszelben: szépen pályázunk, jó projektumaink vannak – mondta az államtitkár-helyettes.

A múltat elemezzük, de előre nézünk, jelentette ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke – Nagy hatékonysággal sikerült a projekteket megvalósítani, ez a múlt vonatkozásában egy olyan körülmény, amit nyugodtan nyugtázhatunk, másrészről a jövő szempontjában nagyon fontos. Ez azt bizonyítja, hogy az elmúlt években sikerült felépíteni egy olyan intézmény rendszert, sikerült megszerezni azokat a tudásokat, amiknek alapján sikeresen tudnak pályázni és a sikeres pályázatokat meg tudják valósítani. Ebben a pillanatban már az új fázisról kell, hogy beszéljünk. Az ami mögöttünk van, az a stratégiai projekteknek a beadása, pár nappal ezelőtt járt le ez a beadási határidő. Tudomásom szerint erre a kiírásra nagyon fontos stratégiai projektek kerültek átadásra, mint például a Baja-Bezdán csatorna felújítása, valamint a Kübekháza-Rábé útfejlesztési projekt, vagy a Palics- Mórahalom Kulturális Turisztikai Központ építésének a kérdése, illetve a Szabadka-Baja vasútvonal felújítási projekt dokumentációjának az előkészítése. Október 3-ától a nyílt pályázat az aktuális, erre 21 és fél millió euró áll rendelkezésre, és többek között azt a célt szolgálja ez a mai rendezvény, hogy fölkeltsük a potenciális pályázók érdeklődését, hogy megpróbálunk segíteni a partnerkapcsolatok építésében, annak érdekében, hogy sikeresen tudjunk pályázni – emelte ki Pásztor.

A határon átnyúló programok hozzájárulnak Magyarország és Szerbia kapcsolatának javításához, hangsúlyozta Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete. – Az elmúlt néhány évben hihetetlenül hosszú utat tettünk meg szerb barátainkkal a megbékélési folyamat keretében. Ezt a folyamatot elsődlegesen politikai téren hajtottuk végre, viszont nekem meggyőződésem, hogy a jó politikai kapcsolatokhoz feltétlenül szükség van jó gazdasági és kereskedelmi együttműködésre és a hasonló EU-s támogatásokkal megvalósuló projektek hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a két országnak a kapcsolatai még szorosabbak legyenek – hangoztatta a nagykövet.

A 2020-ig terjedő Interreg IPA CBC Magyarország Szerbia Program teljes keretösszege 76 millió euró. Elsősorban az infrastruktúra javítását, a jobb gazdasági együttműködést, a turizmus fejlesztését, illetve a közös kulturális örökség fenntartható fejlődését tűzte ki célul.

Ádám Csilla


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »