„Határkeresés” Gyergyószentmiklóson

„Határkeresés” Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház május 18–22. között hatodik alkalommal szervezi meg a dance.movement.theater elnevezésű tánc- és mozgásszínházi fesztivált.

M STUDIO Tavaszi aldozat_bM Studio: Tavaszi áldozat

Az öt nap alatt kilenc előadást felvonultató rendezvény célja a szervezők közlése szerint „a tánc, a mozgás és a színház közötti törékeny határvonal keresése, valamint a párbeszéd keresésésnek lehetősége a feljövőben lévő romániai és a nemzetközi kortárs táncmozgalom között”.

Az idei fesztiválon a romániai társulatok és táncművészek közül a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, (RO), a Bukaresti Nemzeti Táncközpont, valamint Fehér Ferenc lép fel, Magyarországról pedig a Duda Éva Társulat (újabb nevén a Movein Mission), a Frenák Pál Társulat, a Közép-Európa Táncszínház, és a Tünet Együttes érkezik Gyergyóba.

A szerdai nyitónapon 19 órától az M Studio lép fel a nemrég bemutatott előadásával: Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című, eredetileg klasszikus balettre írt zeneművét a szentgyörgyi csapat a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra. Csütörtökön a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Duda Éva Társulat előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 7/7 című táncelőadásának előadó-koreográfusa, Baczó Tünde nem először meghívottja a gyergyószentmiklósi fesztiválnak. A már több fesztiváldíjat elnyert előadás azt a kérdést boncolgatja, hogy miként lehet bejárni az emberi élet hét lépcsőfokát, mit jelent gyereknek, diáknak, szerelmesnek, munkásnak, anyának, bölcsnek és öregnek lenni. Baczó Tünde előadásához Cári Tibor Uniter-díjas zeneszerző írt zenét.

Duda Éva a magyarországi kortárs táncművészet egyik meghatározó alakja, a 2009/2010-es színházi évadban alapított saját társulatot. A néhány év alatt számos díjat magáénak tudható társulat legújabb előadása, a Breath! kerül bemutatásra a dance.movement.theater fesztiválon. Az együttesvezető új munkájában a szabadság iránti vágy, a korlátok elkerülése és önmagunk felfedése kap teret. A fesztivál teljes programja a Figura Stúdió Színház Facebook-oldalán érhető el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »