Határérték alatt a növényvédő szer a bolti földieperben, de együttesen veszélyes lehet

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző hazai szupermarketben és fővárosi piacon kapható földieper növényvédőszer maradék-tartalmát vizsgálta meg – olvasható az egyesület honlapján.

A laboratóriumi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találtak meg a földieperben.

A mintákat két különböző időszakban szerezték be. Kíváncsiak voltak arra, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között. Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt.

A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtak támaszkodni – nyilatkozták.

Hírdetés

A Tudatos Vásárlók egyesülete a teszt során arra a megállapításra jutott, hogy a vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat. Bár messze az EU-s határérték alatt volt, de az sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által laborban tesztelt epreket a Dívány.hu csapata íztesztnek vetette alá. A szezonális epreket kóstolták végig, hiszen ha most indulsz vásárolni, te is ezek közül válogathatsz. Módszerük szokás szerint a vakteszt volt. A tesztelők szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték az epreket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határozták meg.

A teszt a következő linken tekinthető meg: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/eper


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »