Hatályos a honatyák extra nyugdíja

Hatályba lépett hétfőtől a parlamenti képviselők és szenátorok számára extra nyugdíjat biztosító jogszabály, amely nyomán a nyugdíjkorhatárt elért volt honatyák jelentős többletjuttatást kapnak – számol be Balogh Levente a kronika.ro-n.

A törvény értelmében egy mandátum után 1 550, kettő után 3 100, három után pedig 4 600 lej üti a volt parlamenti szenátorok és képviselők markát havonta. A kormány az idei évre húszmillió lejt irányzott elő erre a célra. A juttatás több száz korábbi honatyának jár. A tavaly elfogadott jogszabály értelmében amennyiben a jogosult újabb parlamenti mandátumot szerez, az érintett időszakra felfüggesztik a nyugdíj folyósítását. Nem jogosultak ugyanakkor a speciális nyugdíjra azok, akiket szenátori vagy képviselői minőségükben elkövetett korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek.

A jogszabály heves felháborodást váltott ki, Klaus Johannis államfő egyszer megfontolásra vissza is küldte a parlamentnek. Az államfő a megfontolást kérő levelében „túlzónak és önkényesnek” minősítette az extra nyugdíjat, továbbá azt is kifogásolta, hogy azt a korrupcióért elítélt volt honatyáktól sem tagadnák meg. Johannis erőltetettnek tartja a törvény indoklásában szereplő párhuzamot, amely a bírák és ügyészek különleges nyugdíjára utal. Szerinte az igazságszolgáltatásban dolgozók egy szakmai testületet alkotnak, kiváltságos jogaik pedig egész pályafutásuk nyugdíj-hozzájárulásán alapulnak, míg a törvényhozók szabadon döntenek arról, hogy meghatározott időre vállalják a választóik képviseletével járó megkötöttségeket. A törvényhozás nem módosította érdemben a jogszabályt, amelyet második elfogadását követően az elnöknek ki kellett hirdetnie – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »