Hatalomátvétel Gabonban

Hatalomátvétel Gabonban

A hadsereg megszállta az állami rádió és tévé székházát a nyugat-afrikai Gabonban, s közleményt olvasott be hétfőn reggel arról, hogy Ali Bongo elnök távollétében “nemzeti helyreállítási tanácsot” állítanak fel, mert nem látják biztosítottnak, hogy az elnök el tudja látni hivatali feladatait.

Később fegyveres katonák megjelentek a tévéadásban is, és bejelentették, hogy “a demokrácia helyreállítására” megindították a hatalomátvételt az országban. Felszólították a gaboniakat, hogy támogassák akciójukat.

A rádióban közleményt beolvasó katonatiszt a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként és egy ifjúsági mozgalom vezetőjeként mutatkozott be. Illegálisnak és illegitimnek nevezte az állami intézményeket, és kijelentette: “Eljött az ideje annak, hogy a hadsereg a nép mellé álljon az ország megmentésében a káosztól”. “Ha éppen táplálkoztok, hagyjátok abba! Ha éppen inni akartatok, tegyétek le a poharat! Ha éppen alszotok, keljetek fel, és ébresszétek fel szomszédaitokat is, és egy emberként vonuljatok ki az utcákra, és foglaljátok el a középületeket, repülőtereket!”.

Hírdetés

Az államfőt feltételezett agyvérzése után először újév napján lehetett látni, üzenetét rabati kórházi ágyából mondta el, időnként nem jól érthetően. Hivatalosan mindvégig nagyon keveset közöltek Libreville-ben az államfő állapotáról, de azt nem jelentették be, hogy az elnök teljesen átadná a hatalom gyakorlását hivatalos helyettesének. Az alkotmánybíróság bizonyos jogköröket átadott az alelnöknek és a kormányfőnek.

Gabon 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól, és 1967-től kezdődően Omar Bongo Ondimba vezette diktatórikus módszerekkel, majd a 90-es évek elején végbement egy demokratizálódási folyamat. Omar Bongo Ondimba 2009-es halála után fia, Ali Bongo Ondimba lett a köztársasági elnök. Ali Bongót 2016-ban vitatott körülmények között újraválasztották, és győzelmét heves, halálesetekkel is járó tüntetések, összecsapások követték.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »